Bundzsák István
Bundzsák István

2023. február 4. Szombat

Bundzsák István

politikus

Születési adatok

1881. december 7.

Mélykút, Somogy vármegye

Halálozási adatok

1947. március 13.

Kiskunhalas, Pest-Pilis-Solt-Kiskun vármegye


Család

Sz: Bundzsák János, Hegedűs Veronika. F: 1911-től Csapó Mária.

Iskola

Négy elemi iskolát végzett. Szülei kisbirtokán gazdálkodott, majd a kisszállási uradalomban parádés kocsis.

Életút

Az I. vh.-ban frontszolgálatot teljesített (1914–1918), a forradalmak idején megszervezte Kishunhalason a rendőrséget és a Vörös őrséget (1918–1919). A két vh. között az MSZDP kiskunhalasi szervezetének alapító tagja, majd elnöke (1930-tól). A szovjet csapatok bevonulását követően a Kiskunhalasi Nemzeti Bizottság elnöke (1945–1947), a földigénylő bizottság tagja. A földosztáskor maga is részesült a kiosztott földből. – Az Ideiglenes Nemzetgyűlés tagja (Kiskunhalas, 1944. dec.–1945. nov.), nemzetgyűlési képviselő (Pest-Pilis-Solt-Kiskun és Bács-Bodrog vármegyék Kecskemét és Baja törvényhatósági jogú városokkal, 1945–1947; halála után Fehér András pótképviselőt hívták be a helyére a törvényhozásban). Temetésén, Kiskunhalason Kéthly Anna búcsúztatta (1947. márc. 15-én). Róla nevezték el Kiskunhalason a Bundzsák István utcát.

Irodalom

Irod.: Baráth Magdolna: B. I. (Az Ideiglenes Nemzetgyűlés almanachja. Bp., 1994 és Az 1945. évi Nemzetgyűlés almanachja. Bp., 1999)
Kiskunhalas országgyűlési képviselői. (Kiskunhalas almanach. Kiskunhalas, 2002).

Szerző: Kozák Péter

Műfaj: Pályakép

Megjelent: nevpont.hu, 2013

×

Földieknek látszók

Női szentek és boldogok

Legújabb könyvemben tizenkét különös sorsú, közismert, mégis ismeretlen 10–13. századi női szent, boldog és boldog emlékezetű nő életútja szerepel. A szentekről és boldogokról azt hihetnénk, hogy önmegtagadó, imádságos, nem egyszer aszketikus életük kiáltó ellentétben állt világi kortársaik tevékeny mindennapjaival. Valójában valamennyiük élete küzdelmes volt, tele gyarlósággal, hibával, szerencsés és szerencsétlen döntések sorozatával, rendkívüli jellemük azonban a magyarság sorsdöntő pillanataiban felülemelkedett minden addigi kétségen és korláton. Talán egyetlen fejedelmi család sem adott annyi szentet, mint a három évszázadon át uralkodó Árpád-ház, talán egyetlen történelmi korszakban sem élt annyi női szent és szent életű női hitvalló, mint az Árpád-kori Magyar Királyság területén. Az uralkodói dinasztia szentjein kívül könyvem megemlékezik a keresztény hitet a külhonban terjesztő magyarországi uralkodónőkről és fejedelemasszonyokról is.

A Kossuth Kiadó gondozásában megjelent, gazdagon illusztrált album kedvezményes áron, 5942 forintért megrendelhető a vevoszolgalat@kossuth.hu emailen.

Kozák Péter
a Névpont szerkesztője