Buza Ferenc
Buza Ferenc

2024. április 14. Vasárnap

Buza Ferenc

politikus

Születési adatok

1889. október 29.

Nagymágócs, Csongrád vármegye

Halálozási adatok

1962. október 30.

Hódmezővásárhely, Csongrád megye


Család

Sz: Pavlicsek Vilma. Szülei nincstelen agrárproletárok voltak. Miután korán árvaságra jutott, a rokonok nevelték.

Iskola

A hat elemi elvégzése után asztalos szakmát tanult. Budapesten, a Király Színházban, a Magyar Színházban és a Népoperában díszletmunkásként dolgozott.

Életút

Az I. vh. alatt orosz hadifogságba esett (1915), majd a Vörös Hadseregben harcolt (1918–1920). Hazatérését követően Csongrád vm.-ben napszámos (1920-tól). Az MSZDP (1922–1944) és országos vezetőségének tagja (1931–1944), a hódmezővásárhelyi képviselő-testület tagja (1934–1944). Rövid letartóztatás után rendőri felügyelet alá helyezték (1934). A szovjet csapatok bevonulása után belépett az MKP-be (1944. okt.), az Ideiglenes Nemzetgyűlés tagja (Hódmezővásárhely, 1944. dec.–1945. nov.), a Földmunkások és Kisbirtokosok Országos Szövetségének (FÉKOSZ) és a Dolgozó Parasztok és Földmunkások Országos Szövetségének (DÉFOSZ) tagja, ill. részt vett a helyi földigénylő bizottság tagja. A forradalom után az MSZMP helyi alapító tagja (1957).

Irodalom

Irod.: S. M.: B. F. (Az Ideiglenes Nemzetgyűlés almanachja. Bp., 1994).

Szerző: Kozák Péter

Műfaj: Pályakép

Megjelent: nevpont.hu, 2013

×

Földieknek látszók

Női szentek és boldogok

Legújabb könyvemben tizenkét különös sorsú, közismert, mégis ismeretlen 10–13. századi női szent, boldog és boldog emlékezetű nő életútja szerepel. A szentekről és boldogokról azt hihetnénk, hogy önmegtagadó, imádságos, nem egyszer aszketikus életük kiáltó ellentétben állt világi kortársaik tevékeny mindennapjaival. Valójában valamennyiük élete küzdelmes volt, tele gyarlósággal, hibával, szerencsés és szerencsétlen döntések sorozatával, rendkívüli jellemük azonban a magyarság sorsdöntő pillanataiban felülemelkedett minden addigi kétségen és korláton. Talán egyetlen fejedelmi család sem adott annyi szentet, mint a három évszázadon át uralkodó Árpád-ház, talán egyetlen történelmi korszakban sem élt annyi női szent és szent életű női hitvalló, mint az Árpád-kori Magyar Királyság területén. Az uralkodói dinasztia szentjein kívül könyvem megemlékezik a keresztény hitet a külhonban terjesztő magyarországi uralkodónőkről és fejedelemasszonyokról is.

A Kossuth Kiadó gondozásában megjelent, gazdagon illusztrált album kedvezményes áron, 5942 forintért megrendelhető a vevoszolgalat@kossuth.hu emailen.

Kozák Péter
a Névpont szerkesztője