Buzáth János
Buzáth János

2024. április 20. Szombat

Buzáth János, toputi

politikus

Születési adatok

1870. szeptember 19.

Battonya, Torontál vármegye

Halálozási adatok

1936. december 26.

Budapest


Iskola

A szegedi piarista gimnáziumban éretts. (1888), a bp.-i tudományegyetemen jogtudományi doktori okl. szerzett (1891).

Életút

Budapest székesfőváros szolgálatába lépett (1891); a Közélelmezési Ügyosztály tanácsjegyzője, majd a Középítésügyi Osztály tisztviselője (1891–1911), tanácsnok (1911–1924) és c. alpolgármester (1920-tól). Budapest alpolgármestere (1924–1932). A Székesfővárosi Községi Takarékpénztár elnöke (1934–1936). A 20. sz. első felének jelentős várospolitikusaként kezdeményezte az elavult bp.-i gázgyárak és elektromos áramszolgáltató üzemek fővárosi tulajdonba vételét és modernizálását. ő vezette az óbudai gázgyár építkezését, majd a Magyar Villamossági Rt. (1914–1916) és a Budapesti Általános Villamossági Rt. telepének felújítási munkálatait (1918), később ő irányította a Fővárosi Vízművek rekonstrukcióját is.

Emlékezet

A bp.-i Farkasréti temetőben nyugszik, síremléke Horvay János szobrászművész munkája (1937).

Szerző: Kozák Péter

Műfaj: Pályakép

Megjelent: nevpont.hu, 2013

×

Földieknek látszók

Női szentek és boldogok

Legújabb könyvemben tizenkét különös sorsú, közismert, mégis ismeretlen 10–13. századi női szent, boldog és boldog emlékezetű nő életútja szerepel. A szentekről és boldogokról azt hihetnénk, hogy önmegtagadó, imádságos, nem egyszer aszketikus életük kiáltó ellentétben állt világi kortársaik tevékeny mindennapjaival. Valójában valamennyiük élete küzdelmes volt, tele gyarlósággal, hibával, szerencsés és szerencsétlen döntések sorozatával, rendkívüli jellemük azonban a magyarság sorsdöntő pillanataiban felülemelkedett minden addigi kétségen és korláton. Talán egyetlen fejedelmi család sem adott annyi szentet, mint a három évszázadon át uralkodó Árpád-ház, talán egyetlen történelmi korszakban sem élt annyi női szent és szent életű női hitvalló, mint az Árpád-kori Magyar Királyság területén. Az uralkodói dinasztia szentjein kívül könyvem megemlékezik a keresztény hitet a külhonban terjesztő magyarországi uralkodónőkről és fejedelemasszonyokról is.

A Kossuth Kiadó gondozásában megjelent, gazdagon illusztrált album kedvezményes áron, 5942 forintért megrendelhető a vevoszolgalat@kossuth.hu emailen.

Kozák Péter
a Névpont szerkesztője