Erdődy Sándor Lajos
Erdődy Sándor Lajos

2023. december 5. Kedd

Erdődy Sándor Lajos, monyorókeréki és monoszlói gr.

politikus, természettudós

Születési adatok

1802. augusztus 10.

Halálozási adatok

1881. január 22.

Vép, Vas vármegye


Iskola

Az MTA tagja (ig.: 1877. máj. 26.).

Életút

Magyar kir. főlovászmester, valóságos belső titkos tanácsos volt. Az 1840. és az 1843–1844. évi országgyűlésen, mint kiváló szónok tűnt fel. Varasd vm. főispánja. Gr. Batthyány Lajos, az első felelős magyar kormány miniszterelnöke az uralkodóhoz kinevezésre felterjesztett kormányában tárca nélküli miniszteri (= lényegében külügyminiszteri) tisztséget kapott volna (1848. szept. 17-én). Híres mecénás volt: pártolta a tudományokat és a művészeteket. 1860-ban 2500 koronát adott a Magyar Tudós Társaságnak.

Irodalom

Irod.: Gr. Zichy Ottó: Gróf E. S. vépi kertje. (Magyar Kert, 1863).

Szerző: Kozák Péter

Műfaj: Pályakép

Megjelent: nevpont.hu, 2013

×

Földieknek látszók

Női szentek és boldogok

Legújabb könyvemben tizenkét különös sorsú, közismert, mégis ismeretlen 10–13. századi női szent, boldog és boldog emlékezetű nő életútja szerepel. A szentekről és boldogokról azt hihetnénk, hogy önmegtagadó, imádságos, nem egyszer aszketikus életük kiáltó ellentétben állt világi kortársaik tevékeny mindennapjaival. Valójában valamennyiük élete küzdelmes volt, tele gyarlósággal, hibával, szerencsés és szerencsétlen döntések sorozatával, rendkívüli jellemük azonban a magyarság sorsdöntő pillanataiban felülemelkedett minden addigi kétségen és korláton. Talán egyetlen fejedelmi család sem adott annyi szentet, mint a három évszázadon át uralkodó Árpád-ház, talán egyetlen történelmi korszakban sem élt annyi női szent és szent életű női hitvalló, mint az Árpád-kori Magyar Királyság területén. Az uralkodói dinasztia szentjein kívül könyvem megemlékezik a keresztény hitet a külhonban terjesztő magyarországi uralkodónőkről és fejedelemasszonyokról is.

A Kossuth Kiadó gondozásában megjelent, gazdagon illusztrált album kedvezményes áron, 5942 forintért megrendelhető a vevoszolgalat@kossuth.hu emailen.

Kozák Péter
a Névpont szerkesztője