Esterházy Móric
Esterházy Móric

2023. december 1. Péntek

Esterházy Móric, galántai gr.

politikus, diplomata

Születési adatok

1807. szeptember 23.

Bécs

Halálozási adatok

1890. november 8.

Pirna, Németország


Család

F: hg. Schwarzenberg Franciska. Fia: Esterházy Miklós Móric (1855–1925) politikus, nagybirtokos. Unokája: Esterházy Móric (1881–1960) politikus, miniszterelnök.

Iskola

Tanulmányait magánúton végezte.

Életút

Az Osztrák Császárság római követe (1840-es évek), ahol az 1848–1849-ben jelentős szerepet játszott a pápa korlátlan hatalmának visszaállításában. A magyar forradalom és szabadságharc bukása után az egyik legjelentősebb osztrák politikus: kezdeményező szerepet vállalt az osztrák kormány és a Vatikán közötti konkordátum előkészítésében (1855-ben). A Schmerling- kormány (1861–1865), majd a Belcredi-kormány tárca nélküli minisztere (1865–1866). A magyar Országgyűlésben az osztrák– magyar kiegyezés megkötése ellen emelt szólt (1865-ben). 1871-ben visszavonult a politikai élettől. 1864-ben 8000 koronát adott a Magyar Tudós Társaságnak.

Szerző: Kozák Péter

Műfaj: Pályakép

Megjelent: nevpont.hu, 2013

×

Földieknek látszók

Női szentek és boldogok

Legújabb könyvemben tizenkét különös sorsú, közismert, mégis ismeretlen 10–13. századi női szent, boldog és boldog emlékezetű nő életútja szerepel. A szentekről és boldogokról azt hihetnénk, hogy önmegtagadó, imádságos, nem egyszer aszketikus életük kiáltó ellentétben állt világi kortársaik tevékeny mindennapjaival. Valójában valamennyiük élete küzdelmes volt, tele gyarlósággal, hibával, szerencsés és szerencsétlen döntések sorozatával, rendkívüli jellemük azonban a magyarság sorsdöntő pillanataiban felülemelkedett minden addigi kétségen és korláton. Talán egyetlen fejedelmi család sem adott annyi szentet, mint a három évszázadon át uralkodó Árpád-ház, talán egyetlen történelmi korszakban sem élt annyi női szent és szent életű női hitvalló, mint az Árpád-kori Magyar Királyság területén. Az uralkodói dinasztia szentjein kívül könyvem megemlékezik a keresztény hitet a külhonban terjesztő magyarországi uralkodónőkről és fejedelemasszonyokról is.

A Kossuth Kiadó gondozásában megjelent, gazdagon illusztrált album kedvezményes áron, 5942 forintért megrendelhető a vevoszolgalat@kossuth.hu emailen.

Kozák Péter
a Névpont szerkesztője