Gáspár Mihály
Gáspár Mihály

2023. december 6. Szerda

Gáspár Mihály

politikus

Születési adatok

1883. december 21.

Nagygencs, Vas vármegye

Halálozási adatok

1961. március 1.

Szombathely


Család

Sz: Gáspár Mihály földműves, Danka Katalin. Testvére: Gáspár István és Gáspár Ferenc földművesek, Gáspár János banktisztviselő, ill. Gáspár Katalin. F: 1910-től Bodorkós Katalin (1885–1959). Leánya: Gáspár Mária (1911–1943); fia: Gáspár Mihály (1914–).

Iskola

Hat elemit, helyi népiskolát, később téli gazdasági iskolát és egészségügyi húsvizsgáló tanfolyamot végzett.

Életút

Szüleitől örökölt 18 kh földjén gazdálkodott. Mint falujának tekintélyes gazdálkodóját Nagygencs községi bírójává és a r. k. egyházközség elnökének is megválasztották (1923-tól). Jelentős szerepet játszott szülőfaluja irányításában: részt vett az ezüst- és aranykalászos gazdák mozgalmában, a Katolikus Agrárifjúsági Legényegyletek Országos Tanácsának (KALOT) munkájában. A helyi egyházközség vezetőjeként a településen községházat, három tantermes iskolát és népházat is építtetett. A II. vh. után a Barankovics-féle Demokrata Néppárt (DNP) tagja (1946–1949), a DNP országgyűlési képviselője (Vas vármegye, Szombathely törvényhatósági jogú várossal, 1947–1949; a párt megszűnése után párton kívüli képviselőként folytatta parlamenti munkáját). Mandátuma lejárta után kuláklistára tették (1950), 18 kh földjét táblásították, s rossz minőségű csereföldet adtak helyette. Később maradék földjét is elvették, erőszakkal kényszerítették a megalakult helyi tsz-be (1960). Önállósága és vagyona elvesztése miatt öngyilkos lett.

Irodalom

Irod.: Sz. R.: G. M. (Országgyűlési almanach. 1947–1949. Bp., 2005).

Szerző: Kozák Péter

Műfaj: Pályakép

Megjelent: nevpont.hu, 2013

×

Földieknek látszók

Női szentek és boldogok

Legújabb könyvemben tizenkét különös sorsú, közismert, mégis ismeretlen 10–13. századi női szent, boldog és boldog emlékezetű nő életútja szerepel. A szentekről és boldogokról azt hihetnénk, hogy önmegtagadó, imádságos, nem egyszer aszketikus életük kiáltó ellentétben állt világi kortársaik tevékeny mindennapjaival. Valójában valamennyiük élete küzdelmes volt, tele gyarlósággal, hibával, szerencsés és szerencsétlen döntések sorozatával, rendkívüli jellemük azonban a magyarság sorsdöntő pillanataiban felülemelkedett minden addigi kétségen és korláton. Talán egyetlen fejedelmi család sem adott annyi szentet, mint a három évszázadon át uralkodó Árpád-ház, talán egyetlen történelmi korszakban sem élt annyi női szent és szent életű női hitvalló, mint az Árpád-kori Magyar Királyság területén. Az uralkodói dinasztia szentjein kívül könyvem megemlékezik a keresztény hitet a külhonban terjesztő magyarországi uralkodónőkről és fejedelemasszonyokról is.

A Kossuth Kiadó gondozásában megjelent, gazdagon illusztrált album kedvezményes áron, 5942 forintért megrendelhető a vevoszolgalat@kossuth.hu emailen.

Kozák Péter
a Névpont szerkesztője