Gimpl Ferenc
Gimpl Ferenc

2023. december 3. Vasárnap

Gimpl Ferenc

orvos, mikrobiológus, bakteriológus

Születési adatok

1928. október 21.

Budapest

Halálozási adatok

1993. október

Budapest


Család

Sz: Gimpl Ferenc gyári munkás, Viszt Mária. Szülei 1936 óta laktak Kőbányán (X. kerület Halom utca).

Iskola

A kőbányai Szent László Gimnáziumban éretts. (1947), BOTE-n általános orvosi okl. szerzett (1958), laboratóriumi szakorvosi vizsgát tett (1963), az orvostudományok kandidátusa (1971).

Életút

Az Országos Közegészségügyi Intézet Mikrobiológiai, ill. Immunológiai Osztályának tud. segédmunkatársa (1958–1963), az MTA Kísérletes Orvostudományi Kutatóintézet (KOKI) Mikrobiológiai Osztályának tud. segédmunkatársa (1963). A BOTE, ill. a SOTE Tüdőgyógyászati Klinika laboratóriumvezető egy. adjunktusa (1963–1972), egy. docense (1972-től). A János Kórház TBC „D”- centrumának vezetője. A római Istituto Superiore di Sanita Mikrobiológiai Osztályának vendégkutatója (1963). Immunológiával, tüdőbetegségek, elsősorban a tbc patológiai elváltozásainak vizsgálatával foglalkozott. Jelentős eredményeket ért el a tüdő patológiás betegségeiből kitenyésztett ún. atípusos mikobaktériumtörzsek antigénszerkezetének feltárása terén.

Főbb művei

F. m.: A mycobaktériumok antigénszerkezetének vizsgálata géldiffúziós módszerrel. Weiszfeiler Gyulával. (MTA Biológiai és Orvosi Tudományok Osztályának Közleményei, 1962
angolul: Acta Microbiologica, 1962)
Investigation of Smooth-Muscle Extracts by Means of Immunodiffusion. Bíró Józseffel. (Experientia, 1965)
Vizsgálatok a tüdőtuberkulózis kimutatására immundiffúziós módszerrel. Hordós Alajossal. (Tuberkulózis és Tüdőbetegségek, 1966)
Antigenstructur der Mycobacterium kansasii und die Möglichkeit ihrer Klassifizierung mit immunochemischen Methoden. Vándor Judittal. (Zeitschrift für Tuberculose, 1967)
Az immunelektrophorezis alkalmazása a tüdőgyógyászati gyakorlatban. Tarján Enikővel. (Tuberkulózis és Tüdőbetegségek, 1969)
A mycobaktériumok rendszertanának összehasonlító vizsgálata biochemiai és immunchemiai módszerekkel. Kand. értek. (Bp., 1970)
Mycobacterium kansasii által okozott bronchopulmonalis mycobacteriosisok. Többekkel. (Orvosi Hetilap, 1971. 24.)
Az ellenanyaghiányos állapotok, mint a gyulladásos tüdőbetegségek lehetséges előidéző tényezői. (Tuberkulózis és Tüdőbetegségek, 1975)
A mycobacterium kansasii által okozott bronchopulmonalis mycobacteriosisok. Zolnay Emíliával. (Orvosképzés, 1977).

Irodalom

Irod.: Halálhír. (Magyar Nemzet, 1993. nov. 9.)
A Budapesti Orvostudományi Egyetemen végzett orvostanhallgatók jegyzéke. 1951–1969. Szerk. Molnár László. (Bp., 1997).

Szerző: Kozák Péter

Műfaj: Pályakép

Megjelent: nevpont.hu, 2013

×

Földieknek látszók

Női szentek és boldogok

Legújabb könyvemben tizenkét különös sorsú, közismert, mégis ismeretlen 10–13. századi női szent, boldog és boldog emlékezetű nő életútja szerepel. A szentekről és boldogokról azt hihetnénk, hogy önmegtagadó, imádságos, nem egyszer aszketikus életük kiáltó ellentétben állt világi kortársaik tevékeny mindennapjaival. Valójában valamennyiük élete küzdelmes volt, tele gyarlósággal, hibával, szerencsés és szerencsétlen döntések sorozatával, rendkívüli jellemük azonban a magyarság sorsdöntő pillanataiban felülemelkedett minden addigi kétségen és korláton. Talán egyetlen fejedelmi család sem adott annyi szentet, mint a három évszázadon át uralkodó Árpád-ház, talán egyetlen történelmi korszakban sem élt annyi női szent és szent életű női hitvalló, mint az Árpád-kori Magyar Királyság területén. Az uralkodói dinasztia szentjein kívül könyvem megemlékezik a keresztény hitet a külhonban terjesztő magyarországi uralkodónőkről és fejedelemasszonyokról is.

A Kossuth Kiadó gondozásában megjelent, gazdagon illusztrált album kedvezményes áron, 5942 forintért megrendelhető a vevoszolgalat@kossuth.hu emailen.

Kozák Péter
a Névpont szerkesztője