Gombi Róza
Gombi Róza

2024. június 19. Szerda

Gombi Róza

orvos, neurológus

Születési adatok

1933. szeptember 1.

Hajdúnánás, Hajdú vármegye

Halálozási adatok

1999. december 29.

Debrecen


Család

Sz: Gombi Imre kereskedősegéd, a Debreceni Vas- és Műszaki Nagykereskedelmi Vállalat munkatársa, Oláh Mária. Családja Battonyán élt, 1938-ban Debrecenben telepedtek le.

Iskola

Elemi és középiskoláit Debrecenben végezte, a Debreceni Református Leánykollégium Gimnáziumában éretts. (1952), a DOTE-n általános orvosi okl. szerzett (1957), neurológus szakorvosi vizsgát tett (1961), az orvostudományok kandidátusa (Leningrád, 1964; honosítva: Bp., 1964). Az MLEE-n filozófia szakon végzett (1962).

Életút

A DOTE Idegklinika Neurológiai Osztályának klinikai orvosa (1957–1961), egy. tanársegéde (1961–1964), egy. adjunktusa (1964– 1984), osztályvezető egy. docense (1984–1987). A Leningrádi Kísérleti Orvostudományi Intézet Alkalmazott Neurofiziológiai Osztályának aspiránsa (1961–1964). A Hazafias Népfront (HNF) debreceni városi bizottsága tagja. Idegsebészettel, neurofiziológiai kutatásokkal, elektroenkefalográfiával, ún. sztereotaxiás mélyelektródás állatkísérletekkel foglalkozott. Jelentős eredményeket ért el az agykéreg és a mélystruktúrák bioelektromos aktivitásának, a fény- és hangingerlés agyi affektusainak vizsgálata terén. Az ún. transzkaniális Doppler-szonográfia (= az agyi vérkeringést vizsgáló módszer) egyik magyarországi bevezetője.

Főbb művei

F. m.: Intracranialis metastasisok. Hullay Józseffel. (Ideggyógyászati Szemle, 1960)
Az emberi electrosubcorticogramm dinamikájáról fény- és hangingerléseknél. Angol nyelven. (Journal of Physiology, 1964)
A fény- és a hangingerlés bioelektromos affektusai az emberi agy mélystruktúrájában. Kand. értek. Orosz nyelven. (Leningrád, 1964)
Idegsebészeti betegek posztoperatív ellátása. (Orvos és Technika, 1969)
Stereotactic Diagnosis of Epilepsy by Electrical Stimulation. Hullay Józseffel, Velek Gy.-vel. (Acta Medica, 1976)
Az EEG szerepe a koponyaűri térfoglaló folyamatok diagnosztikájában. (Ideggyógyászati Szemle, 1977)
Az elektromos ingerlés jelentősége az agyműködés megismerésében. Többekkel. (Ideggyógyászati Szemle, 1977)
Diagnosis and Treatment of the Optic Glioma. Hullay Józseffel. (Acta Neurochirugica [Vienna], 1979)
Agytörzsi haemangioma. Németh Györggyel. (Ideggyógyászati Szemle, 1982)
Transcanialis Doppler-szonográfia. Új, nem invazív módszer az agy vérkeringésének vizsgálatára. Többekkel. (Orvosi Hetilap, 1989. 31.)
Vasopasm after Removal of Intracranial Tumors. Többekkel. (Clinical Neurosciences, 1994).

Szerző: Kozák Péter

Műfaj: Pályakép

Megjelent: nevpont.hu, 2013

×

Földieknek látszók

Női szentek és boldogok

Legújabb könyvemben tizenkét különös sorsú, közismert, mégis ismeretlen 10–13. századi női szent, boldog és boldog emlékezetű nő életútja szerepel. A szentekről és boldogokról azt hihetnénk, hogy önmegtagadó, imádságos, nem egyszer aszketikus életük kiáltó ellentétben állt világi kortársaik tevékeny mindennapjaival. Valójában valamennyiük élete küzdelmes volt, tele gyarlósággal, hibával, szerencsés és szerencsétlen döntések sorozatával, rendkívüli jellemük azonban a magyarság sorsdöntő pillanataiban felülemelkedett minden addigi kétségen és korláton. Talán egyetlen fejedelmi család sem adott annyi szentet, mint a három évszázadon át uralkodó Árpád-ház, talán egyetlen történelmi korszakban sem élt annyi női szent és szent életű női hitvalló, mint az Árpád-kori Magyar Királyság területén. Az uralkodói dinasztia szentjein kívül könyvem megemlékezik a keresztény hitet a külhonban terjesztő magyarországi uralkodónőkről és fejedelemasszonyokról is.

A Kossuth Kiadó gondozásában megjelent, gazdagon illusztrált album kedvezményes áron, 5942 forintért megrendelhető a vevoszolgalat@kossuth.hu emailen.

Kozák Péter
a Névpont szerkesztője