Gönczi Judit
Gönczi Judit

2024. július 14. Vasárnap

Gönczi Judit

orvos, belgyógyász, radiológus

Születési adatok

1942. április 15.

Budapest

Halálozási adatok

1995. december 9.

Budapest


Család

Sz: Gönczi Tibor orvos, az Orvostovábbképző Intézet (OTI) egy. docense és igazgatóhelyettese, Mahler Margit fogorvos, a Központi Sztomatológiai Intézet főorvosa. F: 1974–1979: Imre Csaba pszichológus. Elvált. Ikergyermekei: Imre Julianna és Imre Zoltán Miklós (1975–).

Iskola

A bp.-i Kossuth Zsuzsa Leánygimnázium humán tagozatán éretts. (1960), az ELTE BTK-n magyar–angol szakon tanult (1960–1961), a BOTE-n általános orvosi okl. szerzett (1967), belgyógyász (1972), endokrinológus (1980), radiológus szakorvosi vizsgát tett (1983), az orvostudományok kandidátusa (1989). Az MLEE-n filozófia szakon végzett (1976). Az országos gimnáziumi tanulmányi versenyen magyar irodalomból helyezést ért el (1960).

Életút

Az OTI, ill. a HIETE IV. sz. Belgyógyászati Tanszék gyakornoka (1967–1972), egy. tanársegéde (1972–1978), egy. adjunktusa (1980). Az OTI Egészségügyi Főiskolai Kar Belgyógyászati Tanszék főisk. adjunktusa (1978–1980), a Radiológiai Klinika tud. munkatársa (1980–1990), egy. docense (1990–1995). Varsóban járt tanulmányúton (1968), majd a chicagói Michael Reese Hospital Endokrinológiai Laboratóriumának ösztöndíjas vendégkutatója (1972–1973). A pajzsmirigy és a mellékpajzsmirigy ún. noninvazív ultrahang-diagnosztikájával foglalkozott. Az ultrahanggal vezérelt tűbiopszia magyarországi bevezetője és rutineljárássá fejlesztője. További kutatási területei: egyéb belgyógyászati és endokrinológiai képalkotó eljárások vizsgálata, a prosztaglandinok és a hipotalamusz–hipofízis–pajzsmirigyrendszer összefüggései, ill. pajzsmirigytérfogat-növekedések az ovuláció alatt. Baleset áldozata lett.

Elismertség

A Magyar Belgyógyász Társaság, a Magyar Endokrinológiai és Anyagcsere Társaság, a Magyar Radiológusok Társasága, a Magyar Gasztroenterológus Társaság és a Magyar Biofizikai Társaság Ultrahang Szekciójának tagja.

Főbb művei

F. m.: Az inzulin hypoglycaemia hatása cukorbetegek és elhízottak plasma cortisol, továbbá növekedésihormon-szintjére. Góth Miklóssal. (Magyar Belorvosi Archivum, 1972)
Újabb tapasztalatok a pajzsmirigy összehasonlító képalkotó vizsgálataiban. Többekkel. (Magyar Belorvosi Archivum. Supplementum, 1982)
Ultrahangvizsgálattal lokalizált parathyreoide adenoma. Többekkel. (Orvosi Hetilap, 1983. 6.)
A pajzsmirigy ultrahangvizsgálata. Többekkel. (Orvosi Hetilap, 1984. 29.)
A normál pajzsmirigy tömegének meghatározása. Többekkel. (Kísérletes Orvostudomány, 1984)
Az ultrahangvizsgálat szerepe a primer cholecysta carcinoma kórismézésében. Bohár Lászlóval, Bor Katalinnal. (Radiológiai Közlemények, 1984)
Kezdeti tapasztalatok az ultrahanggal vezérelt tűbiopsziával a pajzsmirigy vizsgálatában. Többekkel. (Magyar Radiológia, 1985)
A mellékvese ultrahangvizsgálata. Többekkel. (Orvosi Hetilap, 1985. 47.)
Ultrahangvizsgálat és ultrahanggal vezérelt biopszia a mellékpajzsmirigy megbetegedéseinek diagnosztikájában. (Magyar Radiológia, 1986)
A szcintigráfia jelentősége az endokrin hiperfunkció diagnosztikájában. Szilvási Istvánnal, Szilágyi Gézával. (Magyar Belorvosi Archivum, 1986)
Az urgens hasi ultrahangvizsgálat alkalmazásának lehetőségei és jelentősége akut hasi kórképekben. Többekkel. (Magyar Radiológia, 1987)
Az ultrahangvizsgálat szerepe a pajzsmirigy és a mellékpajzsmirigy megbetegedéseinek diagnosztikájában és differenciáldiagnosztikájában. Kand. értek. (Bp., 1988)
A pajzsmirigy és a mellékpajzsmirigy. (Ultrahang-diagnosztika. Szerk. Harkányi Zoltán. Bp., 1988)
Endokrin szervek megbetegedéseinek ultrahang-diagnosztikája. (Az orvostudomány aktuális problémái. Bp., 1988)
Ultrahang-diagnosztika. Többekkel. (Bp., 1988)
Az ultraszonográfia értéke és helye nyaki terimék differenciáldiagnosztikájában. Többekkel. (Magyar Radiológia, 1989).

Szerző: Kozák Péter

Műfaj: Pályakép

Megjelent: nevpont.hu, 2013

×

Földieknek látszók

Női szentek és boldogok

Legújabb könyvemben tizenkét különös sorsú, közismert, mégis ismeretlen 10–13. századi női szent, boldog és boldog emlékezetű nő életútja szerepel. A szentekről és boldogokról azt hihetnénk, hogy önmegtagadó, imádságos, nem egyszer aszketikus életük kiáltó ellentétben állt világi kortársaik tevékeny mindennapjaival. Valójában valamennyiük élete küzdelmes volt, tele gyarlósággal, hibával, szerencsés és szerencsétlen döntések sorozatával, rendkívüli jellemük azonban a magyarság sorsdöntő pillanataiban felülemelkedett minden addigi kétségen és korláton. Talán egyetlen fejedelmi család sem adott annyi szentet, mint a három évszázadon át uralkodó Árpád-ház, talán egyetlen történelmi korszakban sem élt annyi női szent és szent életű női hitvalló, mint az Árpád-kori Magyar Királyság területén. Az uralkodói dinasztia szentjein kívül könyvem megemlékezik a keresztény hitet a külhonban terjesztő magyarországi uralkodónőkről és fejedelemasszonyokról is.

A Kossuth Kiadó gondozásában megjelent, gazdagon illusztrált album kedvezményes áron, 5942 forintért megrendelhető a vevoszolgalat@kossuth.hu emailen.

Kozák Péter
a Névpont szerkesztője