Győrffy Lajos
Győrffy Lajos

2024. április 14. Vasárnap

Győrffy Lajos

orvos, vadászati író, vadbiológus

Születési adatok

1926. december 13.

Túrkeve, Jász-Nagykun-Szolnok vármegye

Halálozási adatok

2007. december 12.

Bácsalmás


Család

Sz: Győrffy Lajos (1897–1986) történész, muzeológus, etnográfus, Clauder Emma. Fia: Győrffy Lajos és Győrffy Péter; leánya: Győrffy Katalin. Második házasságából született fia: Győrffy Álmos.

Iskola

Elemi iskoláit Túrkevén, középiskoláit Szegeden, Kisújszálláson, Désen és Debrecenben végezte; Debrecenben éretts. (1947), a Magyar Agrártudományi Egyetem Állatorvos-tudományi Karán Tanult (1947–1949, 1956–1958), az Állatorvos-tudományi Egyetemen állatorvos-doktori okl. szerzett (1964). Az egyetemről előbb, mint osztályidegent elbocsátották (1949), később, 1956-os tevékenysége (az Egyetem Forradalmi Bizottság tagja volt) miatt nem folytathatta tanulmányait.

Életút

Túrkevén körállatorvos (1964–1965), az Országos Állategészségügyi Állomás Járványügyi Osztályának állatorvosa (1965–1968). A Magyar Vadászok Országos Szövetsége (MAVOSZ) főállatorvosa (1968–1978), Bácsalmáson állatorvos (1978-tól). A Góbi-sivatagban, egy KGST-expedíció kutatója (1967), majd ismét a Góbi-sivatagban részt vett egy magyar vadászati expedíció munkájában (mint állatorvos-vadbiológus, 1974). Vadbiológusként jelentős szerepet játszott az országos vadegészségügyi vizsgálatok megszervezésében és a Vadászati Világkiállítást (1971) előkészítő főbizottság munkájában. A Világkiállításon felkutatta és bemutatta a magyar vadászkutya-fajták között a kihaltnak vélt erdélyi kopót, majd kezdeményezte a MAVOSZ-on belül a vadászkutya-szakosztály megalapítását. Nevéhez fűződik továbbá a szakmailag igen fontos, ún. dúvadgyérítés módszerének magyarországi kidolgozása. A magyarországi vadászati expedíció vadbiológus szakértője, a Góbi Nemzeti Park alapító tagja, állománybecslésének elkészítője (1974). Nemzetközileg is elismert kinológusként rendszeresen részt vett kutyaminősítő versenyek szakzsűrijében.

Emlékezet

Túrkevén és Bácsalmáson élt és tevékenykedett, a túrkevei Vénkerti Temetőben nyugszik. Emlékét őrzi a túrkevei Győrffy Lajos Mentőkutyás Alapítvány.

Szerkesztés

Vadegészségügyi, kinológiai és vadtenyésztési írásai a Nimród vadászújságban és a Magyar Vadászlapban jelentek meg (1965– 1995).

Főbb művei

F. m.: ERRA 6 és Terramycin Egg Formula etetése micoplasmosisos kistenyészetben. (Magyar Állatorvosok Lapja, 1964)
Az allergiás bőrpróbák használhatósága a sertésbrucellózis felderítésében. (Magyar Állatorvosok Lapja, 1969)
Szőrmés és szárnyas kártevők létszámapasztásáról. (MAVOSZ Szakkönyvek. Bp., 1969)
A szoptató kocák hirtelen elapasztásának gyakorlati tapasztalatai a Komáromi Állami Gazdaságban. (Magyar Állatorvosok Lapja, 1970)
Hol van a kutya elásva? A vadászkutya. (Nimród, 1980)
Kappanozás. (Nimród, 1986)
Vadászati kinológia. (Vadászati enciklopédia. Bp., 1994).

Irodalom

Irod.: Túrkeve kislexikona. Írta és összeáll. Talpalló Piroska. (Túrkeve, 1995).

Szerző: Kozák Péter

Műfaj: Pályakép

Megjelent: nevpont.hu, 2013

×

Földieknek látszók

Női szentek és boldogok

Legújabb könyvemben tizenkét különös sorsú, közismert, mégis ismeretlen 10–13. századi női szent, boldog és boldog emlékezetű nő életútja szerepel. A szentekről és boldogokról azt hihetnénk, hogy önmegtagadó, imádságos, nem egyszer aszketikus életük kiáltó ellentétben állt világi kortársaik tevékeny mindennapjaival. Valójában valamennyiük élete küzdelmes volt, tele gyarlósággal, hibával, szerencsés és szerencsétlen döntések sorozatával, rendkívüli jellemük azonban a magyarság sorsdöntő pillanataiban felülemelkedett minden addigi kétségen és korláton. Talán egyetlen fejedelmi család sem adott annyi szentet, mint a három évszázadon át uralkodó Árpád-ház, talán egyetlen történelmi korszakban sem élt annyi női szent és szent életű női hitvalló, mint az Árpád-kori Magyar Királyság területén. Az uralkodói dinasztia szentjein kívül könyvem megemlékezik a keresztény hitet a külhonban terjesztő magyarországi uralkodónőkről és fejedelemasszonyokról is.

A Kossuth Kiadó gondozásában megjelent, gazdagon illusztrált album kedvezményes áron, 5942 forintért megrendelhető a vevoszolgalat@kossuth.hu emailen.

Kozák Péter
a Névpont szerkesztője