Győri István
Győri István

2022. augusztus 12. Péntek

Győri István

politikus

Születési adatok

1882. április 15.

Sárbogárd, Fejér vármegye

Halálozási adatok

1959. november 27.

Sárbogárd


Család

Református szegényparaszti családból származott. Sz: Győri Lajos, Kovács Mária. F: Németh Julianna.

Életút

Gyermekkorától kezdve napszámosként dolgozott, részt vett a századforduló agrárszocialista mozgalmaiban. A pesterzsébeti fegyvergyár segédmunkása (1903–1914), a vasasszakszervezet tagja, műhelybizalmija (1905-től). Az I. vh. alatt frontszolgálatot teljesített (1914–1918), az összeomlás után, a Tanácsköztársaság alatt a sárbogárdi direktórium tagja, a földmunkásszakegylet elnöke (1919). A proletárdiktatúra bukása után elfogták, megkínozták, s két év börtönre ítélték (1919–1921), a két vh. között ismét a pesterzsébeti fegyvergyárban dolgozott (1921–1944). A II. vh. után az MKP sárbogárdi szervezetének alapító titkára (1945-től), az Ideiglenes Nemzetgyűlés tagja (Dunántúl, 1945. jún.–nov.).

Emlékezet

Sárbogárdon élt és tevékenykedett, ott is hunyt el. Életrajzát a Fejér Megyei Levéltár Kézirattárában őrzik (Adatlapok a munkásmozgalmi vezetőkről. 1944–1949).

Irodalom

Irod.: H. L.–S. M.: Gy. I. (Az Ideiglenes Nemzetgyűlés almanachja. 1944–1945. Bp., 1994).

Szerző: Kozák Péter

Műfaj: Pályakép

Megjelent: nevpont.hu, 2013

×

Földieknek látszók

Női szentek és boldogok

Legújabb könyvemben tizenkét különös sorsú, közismert, mégis ismeretlen 10–13. századi női szent, boldog és boldog emlékezetű nő életútja szerepel. A szentekről és boldogokról azt hihetnénk, hogy önmegtagadó, imádságos, nem egyszer aszketikus életük kiáltó ellentétben állt világi kortársaik tevékeny mindennapjaival. Valójában valamennyiük élete küzdelmes volt, tele gyarlósággal, hibával, szerencsés és szerencsétlen döntések sorozatával, rendkívüli jellemük azonban a magyarság sorsdöntő pillanataiban felülemelkedett minden addigi kétségen és korláton. Talán egyetlen fejedelmi család sem adott annyi szentet, mint a három évszázadon át uralkodó Árpád-ház, talán egyetlen történelmi korszakban sem élt annyi női szent és szent életű női hitvalló, mint az Árpád-kori Magyar Királyság területén. Az uralkodói dinasztia szentjein kívül könyvem megemlékezik a keresztény hitet a külhonban terjesztő magyarországi uralkodónőkről és fejedelemasszonyokról is.

A Kossuth Kiadó gondozásában megjelent, gazdagon illusztrált album kedvezményes áron, 5942 forintért megrendelhető a vevoszolgalat@kossuth.hu emailen.

Kozák Péter
a Névpont szerkesztője