Herczegh Miklós
Herczegh Miklós

2024. április 21. Vasárnap

Herczegh Miklós

orvos, sebész, gyermekgyógyász

Születési adatok

1919. május 3.

Komárom

Halálozási adatok

1976. október 19.

Budapest


Család

Apja városi köztisztviselő volt. F: 1944-től Károlyi Márta orvos, az ORFI adjunktusa. Két gyermekük született.

Iskola

A pozsonyi tudományegyetemen tanult, a bp.-i Pázmány Péter Tudományegyetemen általános orvosi okl. szerzett (1943), ortopédsebész szakorvosi vizsgát tett (1948).

Életút

A Nyomorék Gyermekek Otthonának sebész és ortopédsebész alorvosa (1947–1949), a Központi Honvédkórházban, a Magyar Néphadsereg hivatásos orvostisztje és a Traumatológiai és Ortopéd Sebészeti Osztály osztályvezető főorvosa (1949–1956), orvos alezredesi rangban leszerelt (1956); közben a koreai Rákosi Mátyás Hadikórház Ortopédosztályának vezetője (1951–1952). A Heim Pál Gyermekkórház Gyermekortopéd Osztályának osztályvezető főorvosa (1957–1976). Baleseti sebészettel, csontsebészettel, a térdízületi lágyrészek sebészetével foglalkozott, az elhúzódó csontgyógyulások (= oszteózisok) új sebészeti módszerének magyarországi bevezetője. Nevéhez fűződik a Heim Pál Gyermekkórház Gyermekortopéd Osztályának megszervezése (10 ággyal, 1957-ben; később 20 ágyból álló osztály alakított ki önálló műtővel). Alapvetően új eredményeket ért el a veleszületett és a gyermekkori csípőficam új műtéti megoldásainak bevezetésében, elsők között kezdeményezte az újszülöttek és a csecsemők részletes ortopédiai vizsgálatát. Közel húsz éves osztályvezetői tevékenysége alatt a Heim Pál Kórház európai hírű gyermekortopédiai központtá vált.

Főbb művei

F. m.: A derékfájás katonaorvosi jelentősége. – Lőtt törések velőűr szegezése. Loványi Istvánnal. – Combtörések kezelése háborús körülmények között. (Katonaorvosi Szemle, 1953)
Adatok a kéztőcsontok sérülésének kórismézéséhez és kezeléséhez. (Katonaorvosi Szemle, 1954)
Osteoid osteoma. (Magyar Sebészet, 1956)
A munkába állítás kérdései a térdízület lágyrészsérülései után. János Gy.-vel. – Bokatáji sérültek munkába állításának kérdései. János Gy.-vel. (Katonaorvosi Szemle, 1956)
Segítsünk a gyermekek rendellenes tartásán, mozgásán! (Törődjünk egészségünkkel! Bp., 1959)
A világrahozott csípőficam kezelése acélsínnel kombinált gipszkötéssel. (Orvosi Hetilap, 1960. 45.)
A térdízület fedett lágyrészsérülései. Monográfia és benyújtott kand. értek. is. (Bp., 1961)
Világrahozott csípőficam szűrővizsgálata. (Orvosi Hetilap, 1962. 24.)
Az eosinphilsejtes granulómáról. Horváth Györggyel, Király Lászlóval. (Gyermekgyógyászat, 1962)
Az ép és dysplasiás csípőízület csecsemőkori fejlődésének összehasonlítása. Valády Annával. (Orvosi Hetilap, 1964. 37.)
A világrahozott dongaláb pathológiája és konzervatív kezelése. (A mozgásszervek sérüléseinek, megbetegedéseinek konzervatív és műtéti kezelése. Az 1967. okt. 4–7-i Traumatológiai, Ortopédiai és Rheumatológiai Jubileumi Vándorgyűlés előadásai. Szerk. Bankó László, Illyés Zsigmond. Bp., 1967).

Irodalom

Irod.: Halálhír. (Népszabadság, 1976. okt. 21.)
Vizkelety Tibor: H. M. (Magyar Traumatológia, 1976)
Kecskés Rudolf: A Heim Pál Gyermekkórház Ortopédiai Osztálya. (Gyógyhírek, 2008).

Szerző: Kozák Péter

Műfaj: Pályakép

Megjelent: nevpont.hu, 2013

×

Földieknek látszók

Női szentek és boldogok

Legújabb könyvemben tizenkét különös sorsú, közismert, mégis ismeretlen 10–13. századi női szent, boldog és boldog emlékezetű nő életútja szerepel. A szentekről és boldogokról azt hihetnénk, hogy önmegtagadó, imádságos, nem egyszer aszketikus életük kiáltó ellentétben állt világi kortársaik tevékeny mindennapjaival. Valójában valamennyiük élete küzdelmes volt, tele gyarlósággal, hibával, szerencsés és szerencsétlen döntések sorozatával, rendkívüli jellemük azonban a magyarság sorsdöntő pillanataiban felülemelkedett minden addigi kétségen és korláton. Talán egyetlen fejedelmi család sem adott annyi szentet, mint a három évszázadon át uralkodó Árpád-ház, talán egyetlen történelmi korszakban sem élt annyi női szent és szent életű női hitvalló, mint az Árpád-kori Magyar Királyság területén. Az uralkodói dinasztia szentjein kívül könyvem megemlékezik a keresztény hitet a külhonban terjesztő magyarországi uralkodónőkről és fejedelemasszonyokról is.

A Kossuth Kiadó gondozásában megjelent, gazdagon illusztrált album kedvezményes áron, 5942 forintért megrendelhető a vevoszolgalat@kossuth.hu emailen.

Kozák Péter
a Névpont szerkesztője