Heykal Ede
Heykal Ede

2022. szeptember 25. Vasárnap

Heykal Ede, id.

kertész

Névváltozatok

Heykal J. Ede, id.

Születési adatok

1844. március 25.

Teynka, Csehország

Halálozási adatok

1929. április 26.

Pápa, Veszprém vármegye

Temetési adatok

1929. április 28.

Pápa

alsóvárosi temető


Család

F: 1. Rubringer Anna (1840–1898). Özvegy. 2. Mattauch Ernesztine. Fia: Heykal Ede, ifj. (1877–1957) kertész, Heykal Jenő és Heykal Sándor (1871–1929); leánya: Mayer Istvánné Heykal Berta.

Iskola

A prágai Állami Pomológiai Intézet botanikai tanfolyamán végzett.

Életút

A bécsi udvari kertészet (= Wiener Burggarten) kertésze; Pápán gr. Esterházy Pál kertészetének vezetője (1867–1887), majd Pápán saját kertészetet alapított (1887–1892). A Debreceni Református Kollégium füvészkertjének főkertésze (1892–1913). Gyümölcsnemesítéssel foglalkozott. Nevéhez fűződik a nemzetközileg is elismert Heykal-féle fehér és piros szamóca [eper] és a Heykal-féle arany renette [alma] fajták nemesítése. Korszerűsítette a Debreceni Református Kollégium kertjét, értékes füvészeti gyűjteményt hozott létre, amely számos kiállításon aranyérmet nyert. Kertépítészeti tevékenysége is értékes, a Pápai Várkert díszkertjének létrehozója.

Emlékezet

Debrecenben, majd Pápán élt és tevékenykedett, a pápai Alsóvárosi Temetőben nyugszik.

Elismertség

A Pápai Kertészeti Társulat alapító tagja (1877-től). Az Országos Magyar Kertészeti Társulat választmányának alapító tagja, a Bécsi Kertészeti Társaság, a Magyar Természettudományi Társulat, a Méhészeti Magyar. Kertészeti Egyesület t. tagja (1924-től).

Szerkesztés

A Kert és a Kertészeti Lapok állandó munkatársa.

Irodalom

Irod.: Id. H. E. (Kertészeti Lapok, 1929)
Rapaics Rajmund: Magyar kertek. A magyar kertművészet Magyarországon. (Bp., 1940)
Modern építészeti lexikon. Szerk. Kubinszky Mihály. (Bp., 1978)
Udvary Ágnes: Id. H. E. (Magyar agrártörténeti életrajzok. Bp., 1987)
Veszprém megyei életrajzi lexikon. Főszerk. Varga Béla. (Veszprém, 1998)

Szerző: Kozák Péter

Műfaj: Pályakép

Megjelent: nevpont.hu, 2013

×

Földieknek látszók

Női szentek és boldogok

Legújabb könyvemben tizenkét különös sorsú, közismert, mégis ismeretlen 10–13. századi női szent, boldog és boldog emlékezetű nő életútja szerepel. A szentekről és boldogokról azt hihetnénk, hogy önmegtagadó, imádságos, nem egyszer aszketikus életük kiáltó ellentétben állt világi kortársaik tevékeny mindennapjaival. Valójában valamennyiük élete küzdelmes volt, tele gyarlósággal, hibával, szerencsés és szerencsétlen döntések sorozatával, rendkívüli jellemük azonban a magyarság sorsdöntő pillanataiban felülemelkedett minden addigi kétségen és korláton. Talán egyetlen fejedelmi család sem adott annyi szentet, mint a három évszázadon át uralkodó Árpád-ház, talán egyetlen történelmi korszakban sem élt annyi női szent és szent életű női hitvalló, mint az Árpád-kori Magyar Királyság területén. Az uralkodói dinasztia szentjein kívül könyvem megemlékezik a keresztény hitet a külhonban terjesztő magyarországi uralkodónőkről és fejedelemasszonyokról is.

A Kossuth Kiadó gondozásában megjelent, gazdagon illusztrált album kedvezményes áron, 5942 forintért megrendelhető a vevoszolgalat@kossuth.hu emailen.

Kozák Péter
a Névpont szerkesztője