Hirt Géza
Hirt Géza

2020. november 23. Hétfő

Hirt Géza

állatorvos

Születési adatok

1895. július 27.

Paks, Tolna vármegye

Halálozási adatok

1957. június 20.

Budapest

Temetési adatok

1957. június 25.

Budapest

Rákoskeresztúr


Család

Sz: Hirt Antal hajógyári számtiszt, Kass Mária.

Iskola

Az Állatorvosi Főiskolán állatorvosi okl. (1921), állatorvos-doktori okl. (1922), a kórszövettani vizsgálati módszerek tárgykörben magántanári képesítést szerzett (1946). Az állatorvos-tudományok kandidátusa (addigi tevékenységéért, 1952).

Életút

Az Állatorvosi Főiskola Kórbonctani Tanszékének tanársegéde (1922–1926) és a Magyar Agrártudományi Egyetem Állatorvos-tudományi Kara magántanára (1946–1950). A Phylaxia Szérumtermelő Rt. Kórbonctani-kórszövettani Diagnosztikai Osztályának osztályvezető főállatorvosa (1927–1946), az Országos Állategészségügyi Intézet igazgatója (1950–1956). Sertések fertőző betegségeivel, elsősorban az Aujeszky-féle betegség, a paratífusz, valamint a fertőző gyomor- és bélgyulladás vizsgálatával foglalkozott. Kórszövettani kutatási alapján nemzetközileg is az elsők között sikerült feltárnia az Aujeszky-féle betegség terjedésének teljes és pontos lefolyását, s ezzel jelentős szerepet játszott a betegség elleni országos védekezés megszervezésében. Állategészségügyi szervezéssel is foglalkozott, számos vidéki állategészségügyi intézet szervezésében vett részt. További kutatási területei: baromfi-, juh- és lóbetegségek szövettani elváltozásainak vizsgálata; szövettani elváltozások vizsgálata a juh- és a sertés idegrendszerében; juhok, lovak és sertések immunbetegségei; fiatal baromfik pneumokimózisa és lovak leptospirózisa. – Budapesten élt és tevékenykedett, a Rákoskeresztúri Temetőben nyugszik. – Az MTA Állatorvosi Főbizottsága tagja. Az Országos Állategészségügyi Tanács tagja. Az Acta Veterinaria és a Magyar Állatorvosok Lapja c lapok szerkesztőbizottságának tagja.

Főbb művei

F. m.: A malleines ophthalmo- és intrapalpebralis reakciók alkalmával lezajló kórszövettani elváltozásokról. Állatorvos-doktori értek. is. (Megjelent kivonatosan: Közlemények az összehasonlító élet- és kórtan köréből, 1923)
Hyostrongylus rubidus – Hassal és Stiles – mint a sertések gócos gyomorgyulladásának előidézője. (Közlemények az összehasonlító élet- és kórtan köréből, 1927)
A sertésorbánc bacillusok virulentiája. Köves Jánossal. – A cavernoma átmeneti alakjához hasonló elváltozás madár májában. (Állatorvosi Lapok, 1927)
Tüdőanthrax szopós malacban. (Állatorvosi Lapok, 1929)
Bacillus suipestifer okozta endocarditis verrucosa. Sever Józseffel. (Állatorvosi Lapok, 1930)
A lépinfarktusok kórjelző értéke sertéspestisnél. (Állatorvosi Lapok, 1932)
Adatok a sertéspestisvírus típusának egységességéhez. – Foszformérgezés sertéseknél. (Állatorvosi Lapok, 1933)
Az Aujeszky-betegség, mint kiterjedt járvány sertések közt. 1–2. Köves Jánossal. 8 táblával és 25 ábrával. (Állatorvosi Lapok, 1934 és külön: Bp., 1934)
Adatok a szopós malacok Aujeszky-féle betegségéhez. (Állatorvosi Lapok, 1935)
Szöveti elváltozások a kifejlett sertés, a szopós malac és a juh középponti idegrendszerében Aujeszky-féle betegség esetén. 1 táblával. (Közlemények az összehasonlító élet- és kórtan köréből, 1936 és külön: Bp., 1936)
Lymphás leukaemia sertésben. (Állatorvosi Lapok, 1936)
A malacok himlőszerű bőrkiütésével egyidejűleg észlelhető gyomorelváltozásról. 1 táblával. – Az Aujeszky-féle betegség vírusát közömbösítő virulicid savókról. (Állatorvosi Lapok, 1937)
A sertéspestis és az Aujeszky-féle betegség ragályanyagának röntgenellenállósága. 1 táblával. (Állatorvosi Lapok, 1939)
Sertésvírussal hyperimmunizált sertések lép-, máj- és nyirokcsomójában található szöveti elváltozások, különös tekintettel a reticuloendothel sejtekre. – A sertéspestis és az Aujeszky-féle betegség ragályanyagának röntgenellenállósága. (Állatorvosi Lapok, 1939)
Kórbonctani elváltozások a Voldagsen-típusú sertésparatyphus esetén. 1 műmelléklettel. (Közlemények az összehasonlító élet- és kórtan köréből, 1940 és külön: Bp., 1940)
Milyen kórbonctani elváltozásokat találtam baromfipestis esetén? – A sertések vérömléses, álhártyás bélgyulladása. Hegyeli Zoltánnal. – Fertőzési és immunizálási kísérletek az Aujeszky-féle betegség ragályanyagával. – Az Aujeszky-féle betegségnél a fertőzés helyétől függ a középponti idegrendszer vírustartalma. (Állatorvosi Lapok, 1942)
Penészgomba okozta tömeges megbetegedés fiatal libák és pulykák között. A pneumomykosis. (Közlemények az összehasonlító élet- és kórtan köréből, 1944)
Kórszövettani vizsgálatok jelentősége. Magántanári próbaelőadás. (Magyar Állatorvosok Lapja, 1946)
A sertések fertőző gyomor- és bélgyulladásának kórjelzése és kórszövettana. – Egységes-e immunbiológiai szempontból a sertéspestis vírusa? Többekkel. (Magyar Állatorvosok Lapja, 1950)
Adatok a sertés fertőző gyomor- és bélgyulladásának oktanához. Csontos Józseffel. (Magyar Állatorvosok Lapja, 1951)
Diagnose et histopathologie de la gastro-entérite infectieuse des porcs. (Acta Veterinaria, 1951)
Vizsgálatok a sertés fertőző gyomor- és bélgyulladásának gyógyítására. Csontos Józseffel, Héjj Lászlóval. (Magyar Állatorvosok Lapja, 1953)
Pathologische Veränderungen im Ovarium und Uterus in der Hipophyse und Nebenniere unfruchtbarer Binder. Széky Antallal. (Acta Veterinaria, 1954)
A sertések ún. gyomorbél-oedemájának vagy vibrio-dysenteriájának előfordulása hazánkban. Erdős Jánossal, Szabó Istvánnal. – A megszokottól eltérő jellegű baromfipestis-járványok. Hodosy Józseffel, Sályi Gyulával. (Magyar Állatorvosok Lapja, 1955)
Listeriák okozta agyvelőgyulladás juhokban. Sályi Gyulával. (Magyar Állatorvosok Lapja, 1956)
A lovak leptospirosisa hazánkban. Kasza Lajossal, Kemenes Ferenccel. – Adatok a hazai ló-leptospirosis gyógykezeléséhez. Többekkel. (Magyar Állatorvosok Lapja, 1957).

Irodalom

Irod.: Meghalt H. G. kandidátus. (Magyar Állatorvosok Lapja, 1957)
Héjj László: H. G. egyetemi magántanár, az állatorvos-tudományok kandidátusa. (Magyar Állatorvosok Lapja különszáma, 1978)
Mészáros M. János: Az állatorvos-képzés 1818-tól 2004-ig elhunyt tanárainak és előadóinak sírjai. (Bp., 2007)
Kótai István: Ötven éve hunyt el H. G., az Országos Állategészségügyi Intézet egykori igazgatója. (Magyar Állatorvosok Lapja, 2008)

Szerző: Kozák Péter

Műfaj: Pályakép

Megjelent: nevpont.hu, 2013