Hutás Imre
Hutás Imre

2022. augusztus 10. Szerda

Hutás Imre

orvos, belgyógyász, radiológus

Névváltozatok

1937-ig Herczog Imre

Születési adatok

1896. december 21.

Nyírkarász, Szabolcs vármegye

Halálozási adatok

1983. december 16.

Szombathely


Család

Kikeresztelkedett zsidó családból származott. Sz: Herczog Ármin (1860–1915) orvos, a bécsi Allgemeines Krankenhaus belgyógyász szakorvosa, majd Nyírkarász körorvosa, Lyon Aurélia osztrák (bécsi) származású. Testvére: Herczog Géza, Herczog Elek és Herczog Piroska. F: Gyuk Magdolna. Fia: Hutás Imre, ifj. (1932–) orvos, szemész főorvos és Hutás Edit.

Iskola

Az egri ciszterci gimnáziumban éretts. (1915), gimnáziumi tanulmányainak befejezése után bevonult, az I. vh.-ban az olasz fronton harcolt (1915–1918). A Pázmány Péter Tudományegyetemen általános orvosi okl. szerzett (1924), belgyógyász szakorvosi vizsgát tett (1929).

Életút

A Szombathelyi Kórházban, ill. a szombathelyi Markusovszky Kórházban Stranz Gyula gyakornoka, alorvosa (1924–1929), ún. rendelő főorvosa (1929–1932), a Röntgen Osztály főorvosa (1932–1946), osztályvezető főorvosa (1946–1960). A berlini Virchow Kórház Röntgenosztályán járt hosszabb tanulmányúton (1928). Az ország német megszállása után letartóztatták és internálták (1944. dec.). Radiológiai diagnosztikával, radiológiai kardiológiával foglalkozott, irányítása alatt a szombathelyi kórházban az ország egyik legjobban felszerelt radiológiai osztálya működött. Magyarországon elsőként kórismézte a caput lacunare congenitum nevű betegséget, s ő nevezte el azt léc-, ill. réskoponyának. A világon elsőként írta le továbbá az essentialis pulmonalis haemosiderosis röntgenképét, és elsőként használt rétegfelvételt a mediastinalis teratomák felismerésére. Nemzetközileg is elsők között tanulmányozta az oesophagus (= nyelőcső) és a fundus (= a gyomor felső része) közötti ún. His-szöget, amely a reflux-betegség műtéti megoldásaiban alapvető jelentőségű. További kutatási területei: légcső-nyelőcső sipolyok, hörgő betegségek radiológiai problémái; a csontdaganatok, a sclerodermia és a lupus erythematodes röntgenelváltozásai; a korai gyomorrák röntgendiagnosztikája; splenoportográfia (= a lép és a lépvéna röntgenkontrasztanyagos feltöltése stb.. Szombathelyen élt és tevékenykedett, ott is hunyt el; Győrött nyugszik. Tiszteletére a szombathelyi Markusovszky Kórház Hutás Imre-emlékülést rendezett (2004. ápr. 24-én).

Emlékezet

A Magyar Orvosok Szabad Szakszervezete Vas Vármegyei Csoportjának alelnöke (1945–1946), elnöke (1946–1948). Az Orvosegészségügyi Szakszervezet Radiológus Szakcsoportjának alelnöke és a Nyugat-dunántúli Szakcsoport alapító elnöke (1954-től). A Magyar Radiológusok Társasága tb. tagja. Az Osztrák, az NDK, az NSZK és a Svéd Radiológusok Társasága tb. tagja.

Főbb művei

F. m.: Idiopathiás nyelőcsőtágulat varixképződéssel. (Orvosi Hetilap, 1933. 28.)
A röntgencastratióról, az utód és a magzat röntgenártalmáról. (Magyar Röntgen Közlöny, 1933)
Szerzett bárzsing-légúti sipoly. (Orvosi Hetilap, 1934. 10.)
A Kienböck-féle betegség és gyógyítása. (Magyar Röntgen Közlöny, 1935)
A Chaoul-féle röntgensugaras kezelés. (Orvosi Hetilap, 1936. 31.)
A röntgensugaras rákkezelés mai állásáról. 1–2. (Gyógyászat, 1939)
A tüdő arteriovenosus aneurysmái. (Magyar Radiológia, 1954)
A cardiológiával foglalkozó belgyógyászat és a cardioröntgenologia. (Orvosi Hetilap, 1954. 40.)
Caput lacunare congenitum. Bíró Ferenccel. (Magyar Gyermekgyógyászat, 1954)
Tracheopathia chondro-osteoplastica. – Az essentialis pulmonalis haemosiderosis röntgenképe. (Magyar Radiológia, 1957)
Rétegfelvételek a mediastinalis teratomák felismerésének szolgálatában. (Orvosi Hetilap, 1957. 43.)
A His-szögről. Benyújtott kand. értek. (Szombathely, 1958)
Adatok a solitaer májtályog kórisméjéhez és gyógyításához. Varga Zsuzsával, Zsámbéky Pállal. (Orvosi Hetilap, 1958. 33.).

Irodalom

Irod.: Széll Kálmán: Személyes emlékeim H. I. osztályvezető főorvosról. – Hutás Imre, ifj.: Emlékképek Édesapám életéből. (Emlékkönyv. Jeles napok – neves gyógyítók. Jubileumok a Markusovszky Kórházban. I–II. köt. Szerk. Lakner László. Szombathely, 2010). *Gulyás művei összekeverve Hutás Imre (1926–) orvos, tüdőgyógyász műveivel!

Megjegyzések

Hutás Imre, ifj. (1932–) nem azonos Hutás Imre (1926–) orvos, tüdőgyógyász, miniszterhelyettessel!

Megjelent: nevpont.hu, 2013

×

Földieknek látszók

Női szentek és boldogok

Legújabb könyvemben tizenkét különös sorsú, közismert, mégis ismeretlen 10–13. századi női szent, boldog és boldog emlékezetű nő életútja szerepel. A szentekről és boldogokról azt hihetnénk, hogy önmegtagadó, imádságos, nem egyszer aszketikus életük kiáltó ellentétben állt világi kortársaik tevékeny mindennapjaival. Valójában valamennyiük élete küzdelmes volt, tele gyarlósággal, hibával, szerencsés és szerencsétlen döntések sorozatával, rendkívüli jellemük azonban a magyarság sorsdöntő pillanataiban felülemelkedett minden addigi kétségen és korláton. Talán egyetlen fejedelmi család sem adott annyi szentet, mint a három évszázadon át uralkodó Árpád-ház, talán egyetlen történelmi korszakban sem élt annyi női szent és szent életű női hitvalló, mint az Árpád-kori Magyar Királyság területén. Az uralkodói dinasztia szentjein kívül könyvem megemlékezik a keresztény hitet a külhonban terjesztő magyarországi uralkodónőkről és fejedelemasszonyokról is.

A Kossuth Kiadó gondozásában megjelent, gazdagon illusztrált album kedvezményes áron, 5942 forintért megrendelhető a vevoszolgalat@kossuth.hu emailen.

Kozák Péter
a Névpont szerkesztője