Jeney Ferenc
Jeney Ferenc

2022. szeptember 25. Vasárnap

Jeney Ferenc

földmérő mérnök

Születési adatok

1927. október 11.

Padrag, Veszprém vármegye

Halálozási adatok

1984. október 15.

Budapest

Temetési adatok

1984. október 25.

Budapest

Farkasrét


Család

Sz: apja erdőőr volt Padragon.

Iskola

Elemi iskoláit szülőfalujában, középiskoláit Veszprémben végezte. A Soproni Erdőmérnöki Főiskolán erdőmérnöki okl. szerzett (1950).

Életút

Az Országos Földméréstani Intézet segédmérnöke (1951–1954), a Földmérési Iroda (FÖMI), ill. a Budapesti Geodéziai és Térképészeti Vállalat (BGTV) mérnöke, a Tudományos Kutató és Gépszámító Önálló Osztály vezetője és a Vállalat műszaki fejlesztését irányító főosztályvezetője (1954–1973). A FÖMI Földmérési és Adattári Főosztályának vezetője (1973–1980) és az Intézet általános igazgatóhelyettese (1980–1984). Városmérési, városi háromszögelési és felsőrendű szintezési munkák irányításával és technológiai fejlesztésével, az adat- és térképtári teendők korszerűsítésével, a térképészeti légifényképezés operatív szervezésével foglalkozott.

Emlékezet

Budapesten (Krisztinaváros, I. kerület Várfok u. 15/a) élt és tevékenykedett, a Farkasréti Temetőben nyugszik.

Elismerés

Munka Érdemrend (ezüst).

Főbb művei

F. m.: A Budapesti Geodéziai és Térképészeti Vállalat számítógépparkjának kialakítása és a számítógépüzemi feldolgozás bevezetése a geodéziai munkákban. (Bp., 1969).

Irodalom

Irod.: Lukács Tibor: J. F. (Geodézia és Kartográfia, 1985)
Veszprém megyei életrajzi lexikon. Főszerk. Varga Béla. (Veszprém, 1998)
Tilhof Endre: Ajkai életrajzi lexikon. (Ajka, 2003).

Szerző: Kozák Péter

Műfaj: Pályakép

Megjelent: nevpont.hu, 2013

×

Földieknek látszók

Női szentek és boldogok

Legújabb könyvemben tizenkét különös sorsú, közismert, mégis ismeretlen 10–13. századi női szent, boldog és boldog emlékezetű nő életútja szerepel. A szentekről és boldogokról azt hihetnénk, hogy önmegtagadó, imádságos, nem egyszer aszketikus életük kiáltó ellentétben állt világi kortársaik tevékeny mindennapjaival. Valójában valamennyiük élete küzdelmes volt, tele gyarlósággal, hibával, szerencsés és szerencsétlen döntések sorozatával, rendkívüli jellemük azonban a magyarság sorsdöntő pillanataiban felülemelkedett minden addigi kétségen és korláton. Talán egyetlen fejedelmi család sem adott annyi szentet, mint a három évszázadon át uralkodó Árpád-ház, talán egyetlen történelmi korszakban sem élt annyi női szent és szent életű női hitvalló, mint az Árpád-kori Magyar Királyság területén. Az uralkodói dinasztia szentjein kívül könyvem megemlékezik a keresztény hitet a külhonban terjesztő magyarországi uralkodónőkről és fejedelemasszonyokról is.

A Kossuth Kiadó gondozásában megjelent, gazdagon illusztrált album kedvezményes áron, 5942 forintért megrendelhető a vevoszolgalat@kossuth.hu emailen.

Kozák Péter
a Névpont szerkesztője