Karácsonyi László
Karácsonyi László

2022. január 26. Szerda

Karácsonyi László

vegyészmérnök

Születési adatok

1900. szeptember 5.

Budapest

Halálozási adatok

1985. április 6.

Budapest


Iskola

A József Műegyetemen vegyészmérnöki okl. (1923), műszaki doktori okl. szerzett (1928), a kémiai tudományok kandidátusa (1958). 

Életút

A József Műegyetem, ill. a József Nádor Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (JNMGE) Élelmiszer-kémiai Tanszékén Vuk Mihály tanársegéde (1923–1925), egy. adjunktusa (1925–1936); közben az USA-ban Jeremiah Smith-ösztöndíjas (1929–1930). Az Országos Gabona- és Lisztkísérleti Intézet (OGLI, 1936–1939), a Földművelésügyi Minisztérium (FM) élelmiszer-ipari és táplálkozási szakértője (1939–1942). A Keszthelyi Mezőgazdasági Akadémián, ill. a Mezőgazdasági Főiskolán a mezőgazdasági kémiai ipar ny. rk., majd ny. r. tanára (1942–1948), az Agrártudományi Egyetem (ATE) Mosonmagyaróvári Osztálya ny. r. tanára (1948–1949), c. egy. tanára (1950-től). Az OGLI, ill. a Malomipari Kutató Intézet osztályvezetője (1950–1959), az Országos Szabványügyi Hivatal (OSZH) főelőadója, főmérnöke (1959–1967). 

Élelmiszer-kémiával foglalkozott, elsősorban a magyarországi sütő- és tésztaipari készítmények minőségvizsgálata és szabványosítása terén ért el jelentős eredményeket. Tudományos pályafutásának kezdetén a kenyér és más pékipari termékek fizikai állapotát, szénhidrát- és fehérjetartalom-változásának körülményeit vizsgálta. Amerikai tanulmányútja idején megismerkedett a helyi élelmiszer- és malomipari újdonságokkal, a mesterséges tápszerekkel és a teljes kiőrlésű gabonából készült kenyérfajtákkal. Több népszerű írásban és ismertető könyvben, füzetben egyéb szakmai anyagban elsők között hirdette az újfajta kenyerek és finompékáruk fogyasztásán alapuló korszerű és egészséges táplálkozás előnyeit. Új módszert dolgozott ki gabonaőrlemények kiőrlési fokának gyors meghatározására. Számos népszerű szakkönyv és technikumi tankönyv szerzője és szerkesztője. 

Főbb művei

F. m.: A kenyér elöregedése. Egy. doktori értek. is. (Bp., 1928)
Staling and Hydrogen-Ion Concentration. (Cereal Chemistry, 1928)
Az aciditás változása a kenyér eltartása közben. (Magyar Chemiai Folyóirat, 1929)
A Quick Viscosimetric Method for Measuring the Staleness of Bread. (Cereal Chemistry, 1929)
A kenyér elöregedése a szénhidrátok és a fehérjék szempontjából. (Mezőgazdasági Kutatás, 1929)
Relation of Overgrinding of Flour upon the Keeping Quality of Bread. Bailey, C. H.-val. (Cereal Chemistry, 1930)
A kenyér viselkedése egyes illanó anyagok hatására. (Mezőgazdasági Kutatás, 1930)
Újabb módszer a kenyér duzzadási képességének mérésére. (Magyar Chemiai Folyóirat, 1930)
Amerikai malomipara. 1–2. (Molnárok Lapja, 1931 és külön: Bp., 1931)
The Canning Industry in Hungary. (The Canning Trade, 1931)
A liszt túlőrlésének befolyása a tészta kelésére és a kenyér eltarthatóságára. (Mezőgazdasági Kutatás, 1931)
Az amerikai ember ésszerű táplálkozásáról. (Magyar Élelmiszer Újság, 1931. dec. 24.)
Amerika sütőipara. (Sütőipari szakkönyvtár. Bp., 1932)
Lisztek vizsgálata szűrt ultraibolyafényben. (Mezőgazdasági Kutatás, 1932)
A mesterséges tápszerekről és a pasztillákkal való táplálkozásról. (Magyar Élelmiszer Újság, 1932. márc. 28.)
A világhírű chicagói vágóhidakról. (Magyar Élelmiszer Újság, 1932. ápr. 15.)
Árpaliszt kimutatása búza- és rozsliszt mellett az E. Unna-féle festési módszer segítségével. (Kísérletügyi Közlemények, 1936)
A kanadai gabonaminősítő- és tárházrendszer alapvonalai. (Kísérletügyi Közlemények, 1937)
Gabonaőrlemények kiőrlési fokának gyors meghatározása. (Agrártudományi Szemle, 1947)
A gépi megmunkálás hatása a makaróni készítmények szerkezetének kialakulására. (Élelmezési Ipar, 1951)
Gabonaőrlemények tárolhatóságának megjavítása összesajtolás – brikettezés – révén. (Az OGLI Évkönyve, 1951/52)
Sütőipar. Tésztaipar. (Élelmezési ipar. II. Egy. tankönyv. Bp., 1952)
A búzafajtának és az őrlemény szemcsenagyságának szerepe a tésztakészítmények gyártásában. (Élelmezési Ipar, 1953)
A csillagfürt mint tésztaipari nyersanyag. (Sütő- és Tésztaipar, 1954)
A sütő- és tésztaipari szabványosítás jelenlegi állása. – Tésztakészítmények infravörös szárítása. Hargittay Emillel. – A szakmai könyvkiadás tíz éve. Schneller Margittal. (Sütő- és Tésztaipar, 1955)
Tésztakészítmények minősége és új minősítése, különös figyelemmel az értékelés mechanikai módszereire. Kand. értek. (Bp., 1956)
A liszt sütőipari értéke és minősítése. (A sütőipari szakmai továbbképző tanfolyam előadásai. 3. Bp., 1956)
A liszt édesipari értékelése. (Édesipar, 1956)
Egyszerű és gyors módszer a búza- és a lisztminősítésére. – Érzékszervi értékelés a sütőiparban. Schneller Margittal. (Sütő- és Tésztaipar, 1956)
Búzaminősítés 4 gramm lisztből. Zeleny búza- és lisztminősítő módszerének kritikai vizsgálata. (Növénytermelés, 1956)
Egyszerű és gyors módszer a búza és a liszt minősítésére. – Érzékszervi értékelés a sütőiparban. Schneller Margittal. (Sütő- és Tésztaipar, 1956)
A liszt sütőipari értéke és minősítése. (Bp., 1956 és A sütőipari szakmai továbbképző tanfolyam előadásai. III. Bp., 1956)
A liszt édesipari értékelése. (Édesipar, 1956)
Gabona-, liszt-, sütő- és tésztaipari vizsgálati módszerek. Szerk. (Bp., 1970). 

Irodalom

Irod.: Halálhír. (Népszabadság, 1985. máj. 9.–Magyar Nemzet, 1985. máj. 10.)

Megjegyzések

Valamennyi lexikon téves halálozási adata: 1985. júl. 10. Gyászjelentése és a halálozási híre szerint ápr. 6-án hunyt el!

Szerző: Kozák Péter

Műfaj: Pályakép

Megjelent: nevpont.hu, 2013

×

Földieknek látszók

Női szentek és boldogok

Legújabb könyvemben tizenkét különös sorsú, közismert, mégis ismeretlen 10–13. századi női szent, boldog és boldog emlékezetű nő életútja szerepel. A szentekről és boldogokról azt hihetnénk, hogy önmegtagadó, imádságos, nem egyszer aszketikus életük kiáltó ellentétben állt világi kortársaik tevékeny mindennapjaival. Valójában valamennyiük élete küzdelmes volt, tele gyarlósággal, hibával, szerencsés és szerencsétlen döntések sorozatával, rendkívüli jellemük azonban a magyarság sorsdöntő pillanataiban felülemelkedett minden addigi kétségen és korláton. Talán egyetlen fejedelmi család sem adott annyi szentet, mint a három évszázadon át uralkodó Árpád-ház, talán egyetlen történelmi korszakban sem élt annyi női szent és szent életű női hitvalló, mint az Árpád-kori Magyar Királyság területén. Az uralkodói dinasztia szentjein kívül könyvem megemlékezik a keresztény hitet a külhonban terjesztő magyarországi uralkodónőkről és fejedelemasszonyokról is.

A Kossuth Kiadó gondozásában megjelent, gazdagon illusztrált album kedvezményes áron, 5942 forintért megrendelhető a vevoszolgalat@kossuth.hu emailen.

Kozák Péter
a Névpont szerkesztője