Karmacsi Bertalan
Karmacsi Bertalan

2022. szeptember 25. Vasárnap

Karmacsi Bertalan

kertész

Születési adatok

1898. szeptember 26.

Nagyar, Szatmár vármegye

Halálozási adatok

1977. augusztus 15.

Budapest


Iskola

A Kertészeti Tanintézetben kertész képesítést szerzett (1923). 

Életút

Franciaországban, kertészetekben és faiskolákban dolgozott (1923–1927), az Érdi Kertészeti Rt. intézője (1927–1930). A Kertészeti Tanintézet, ill. az Agrártudományi Egyetem (ATE) Kert- és Szőlőgazdaság-tudományi Kara oktatója, a gyümölcstermesztés ny. rk. tanára és az Alkalmazott Üzemtani Tanszék vezetője (1930–1948). Az ATE debreceni Mezőgazdaság-tudományi Karán a Kertészeti Tanszék tanszékvezető ny. r. tanára (1948–1949), a debrecen-pallagpusztai kísérleti telep helyreállításának vezetője, majd a Kertészeti Kutató Intézet tud. osztályvezetője, tud. főmunkatársa (1949–1957). Magyar kir. kertintéző. 

Nemesített növények termesztésével, tulajdonságainak kutatásával foglalkozott. A modern nagyüzemi gyümölcstermesztés elméleti és technológiai ismereteinek első magyarországi oktatója. Tudománynépszerűsítő tevékenysége is jelentős, számos népszerű kertészeti és növénytermesztési ismeretterjesztő füzetet, szakkönyvet írt és szerkesztett. 

Főbb művei

F. m.: A szamóca – földieper – szaporítása. – A szamóca – földieper – telepítése. (Kertészeti Szemle, 1930)
Útmutató a vadkár és fagykár sújtotta gyümölcsfák kezelésére. (Bp., 1940)
Útmutató a tömeges termesztésre alkalmas gyümölcsfajtákról. (Bp., 1942)
Szemelvények a Kertészeti Osztály 1950. évi kísérleteiből. (A Debreceni Mezőgazdasági Kísérleti Intézet Évkönyve, 1952)
A káposztafélék termesztése. Monográfia. 8 táblával. (Bp., 1955
2. átd. és bőv. kiad. 1962). 

Irodalom

Irod.: Dobray Endre: Kert a parlagon. Mohácsy Mátyás életútja a kertgazdaság szolgálatában. (Bp., 1970)
Halálhír. (Magyar Nemzet, 1977. aug. 30.). 

Szerző: Kozák Péter

Műfaj: Pályakép

Megjelent: nevpont.hu, 2014

×

Földieknek látszók

Női szentek és boldogok

Legújabb könyvemben tizenkét különös sorsú, közismert, mégis ismeretlen 10–13. századi női szent, boldog és boldog emlékezetű nő életútja szerepel. A szentekről és boldogokról azt hihetnénk, hogy önmegtagadó, imádságos, nem egyszer aszketikus életük kiáltó ellentétben állt világi kortársaik tevékeny mindennapjaival. Valójában valamennyiük élete küzdelmes volt, tele gyarlósággal, hibával, szerencsés és szerencsétlen döntések sorozatával, rendkívüli jellemük azonban a magyarság sorsdöntő pillanataiban felülemelkedett minden addigi kétségen és korláton. Talán egyetlen fejedelmi család sem adott annyi szentet, mint a három évszázadon át uralkodó Árpád-ház, talán egyetlen történelmi korszakban sem élt annyi női szent és szent életű női hitvalló, mint az Árpád-kori Magyar Királyság területén. Az uralkodói dinasztia szentjein kívül könyvem megemlékezik a keresztény hitet a külhonban terjesztő magyarországi uralkodónőkről és fejedelemasszonyokról is.

A Kossuth Kiadó gondozásában megjelent, gazdagon illusztrált album kedvezményes áron, 5942 forintért megrendelhető a vevoszolgalat@kossuth.hu emailen.

Kozák Péter
a Névpont szerkesztője