Kilb Gyula
Kilb Gyula

2024. július 16. Kedd

Kilb Gyula

mezőgazdasági mérnök, növénytermesztő

Születési adatok

1910. július 28.

Beregszász, Bereg vármegye

Halálozási adatok

1983. december 21.

Budapest


Iskola

A József Nádor Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen (JNMGE) Mezőgazdasági és Állatorvos-tudományi Karán mezőgazdasági mérnöki okl. (1936) és gazdasági szaktanári okl. szerzett (1938), a Kertészeti és Szőlészeti Főiskolán doktorált (1959). 

Életút

A Székesfővárosi Községi Mezőgazdasági Középiskola gazdasági szaktanára, majd az Országos Földhitelintézet és az Országos Szövetkezeti Hitelintézet előadója (1938–1951). Az Élelmiszer-ipari Minisztérium főelőadója (1951–1953), a Konzerv-, Hús- és Hűtőipari Kutató Intézet tud. munkatársa (1953–1959), a Konzerv- és Paprikaipari Kutató Intézet Nyersanyag Osztálya osztályvezető tud. főmunkatársa (1959–1971), nyugdíjas tud. szaktanácsadója (1971–1983). 

Konzervipari alapkutatásokkal, elsősorban a magyar konzervipar termeltetési hálózatának kialakításával, a zöldség- és gyümölcsfélék fajtaválasztékának bővítésével foglalkozott. Jelentős eredményeket ért el új, nemzetközileg is elismert paprikatermesztési technológiák magyarországi bevezetése terén, több új zöldségfajta (pl. amerikai paprika és paradicsomfajták) magyarországi meghonosítója. 

Emlékezet

Budapesten élt és tevékenykedett, a Farkasréti Temetőben nyugszik. 

Szerkesztés

A Kertészet és Szőlészet állandó munkatársa, külső szerkesztője. 

Főbb művei

F. m.: A magyar földbirtokreform tanulságai. (Magyar Gazdák Szemléje, 1938)
Hogyan fokozhatjuk a fűszerpaprika-termelés terméseredményeit és jövedelmezőségét? (Útmutató falusi Szabad Föld Vasárnapok előadók számára. 108. Bp., 1953)
Termesszünk több és jobbminőségű paradicsomot! (Útmutató falusi Szabad Föld Vasárnapok előadók számára. 114. Bp., 1953)
Hazai nemesítésű fűszerpaprika-fajták mezőgazdasági és ipari értékelése. Egy. doktori értek. (Bp., 1959)
Eredeti amerikai paradicsomfajták elővizsgálata. (Konzerv- és Paprikaipari Kutató Intézet Közleményei, 1961)
A konzervipari nyersanyagok objektív átvételének tapasztalatai. (Élelmezési Ipar, 1971)
A tartósipar növényi nyersanyagairól. (Konzervipari zsebkönyv. Szerk. Kardos Ernő és Szenes Endréné. Bp., 1972). 

Irodalom

Irod.: Dávid István: K. Gy. (Kertészet és Szőlészet, 1984). 

Szerző: Kozák Péter

Műfaj: Pályakép

Megjelent: nevpont.hu, 2015

×

Földieknek látszók

Női szentek és boldogok

Legújabb könyvemben tizenkét különös sorsú, közismert, mégis ismeretlen 10–13. századi női szent, boldog és boldog emlékezetű nő életútja szerepel. A szentekről és boldogokról azt hihetnénk, hogy önmegtagadó, imádságos, nem egyszer aszketikus életük kiáltó ellentétben állt világi kortársaik tevékeny mindennapjaival. Valójában valamennyiük élete küzdelmes volt, tele gyarlósággal, hibával, szerencsés és szerencsétlen döntések sorozatával, rendkívüli jellemük azonban a magyarság sorsdöntő pillanataiban felülemelkedett minden addigi kétségen és korláton. Talán egyetlen fejedelmi család sem adott annyi szentet, mint a három évszázadon át uralkodó Árpád-ház, talán egyetlen történelmi korszakban sem élt annyi női szent és szent életű női hitvalló, mint az Árpád-kori Magyar Királyság területén. Az uralkodói dinasztia szentjein kívül könyvem megemlékezik a keresztény hitet a külhonban terjesztő magyarországi uralkodónőkről és fejedelemasszonyokról is.

A Kossuth Kiadó gondozásában megjelent, gazdagon illusztrált album kedvezményes áron, 5942 forintért megrendelhető a vevoszolgalat@kossuth.hu emailen.

Kozák Péter
a Névpont szerkesztője