Király Ferenc
Király Ferenc

2021. október 26. Kedd

Király Ferenc

szőlőnemesítő, biológus, mezőgazdasági mérnök

Születési adatok

1911. szeptember 7.

Abony, Pest-Pilis-Solt-Kiskun vármegye

Halálozási adatok

1982. augusztus 12.

Eger


Életút

Szőlészeti és borászati felügyelő, majd a Szőlészeti Kutató Intézet, ill. a Kertészeti Egyetem Szőlészeti és Borászati Kutató Intézet pécsi, badacsonyi, móri és egri kísérleti telepe szőlőnemesítője, tud. főmunkatársa (1930–1972). A gyöngyösi Felsőfokú Mezőgazdasági Technikum Kertészeti és Növénytermesztési Szaka tanára (1962–1972), a Kompolti Mezőgazdasági Kutató Intézet külső munkatársa. C. főisk. tanár. 

Szőlőnemesítéssel, klónszelekcióval, majd keresztezéssel, elsősorban a korai érésű, kedvezőtlen évjáratban is jó minőséget adó fehérbor-szőlőfajták előállításával, ill. a művelésmód és a trágyázás kérdéseivel foglalkozott. Legjelentősebb eredményei borszőlőhibridjei (Badacsony 2, 3, 8), csemegeszőlő-fajtajelöltje (F 24/I), továbbá a nemzetközileg is elismert Olaszrizling B–20 klón, ill. a Zenit, a Zengő és a Zefír borszőlőfajták és a nevét viselő Királyfurmint.

Főbb művei

F. m.: Minőségi bortermelés egysíkban alakított tőkékkel. (Agrártudomány, 1954)
Szőlőperonoszpóra ellen használt fungicidok biológiai mellékhatása a tőkék hozamára és a must minőségére. Hegedűs Ábellel és Lehoczky Jánossal. (Növénytermelés, 1966)
A szőlőtőkék különböző terhelésének hatása a termés mennyiségére és minőségére. (Kísérletügyi Közlemények. Kertészet, 1968)
Szürkerothadás – nemesrothadás. (Természet Világa, 1971)
Fehérborszőlő-fajták keresztezéses nemesítésének eredményei, különös tekintettel a magasművelésre. (Szőlészet és Borászat, 1975)
Eredményes szőlőtermesztési kísérlet meddőhányón. Kiskéri Rezsővel. (Természet Világa, 1978). 

Irodalom

Irod.: K. F. (Szőlőtermesztés és Borászat, 1982)
Hajdú Edit: 100 éve született K. F. szőlőnemesítő. (Kertgazdaság, 2011)
Geday Gusztáv: Emlékezés nagy elődeinkre. K. F. (Borászati füzetek, 2011)
Májer János–Győrffyné Jahnke Gizella–Remete János: K. F. nemesítői tevékenységének hatása a Balatoni Borrégió szőlőtermesztésére. (Bor és piac, 2012). 

Szerző: Kozák Péter

Műfaj: Pályakép

Megjelent: nevpont.hu, 2015