Kiss Elemér
Kiss Elemér

2023. december 7. Csütörtök

Kiss Elemér

matematikus

Születési adatok

1929. augusztus 25.

Brassó, Románia

Halálozási adatok

2006. augusztus 23.

Marosvásárhely, Románia


Iskola

kolozsvári Bolyai Tudományegyetemen matematika–fizika szakos tanári okl. szerzett (1951), a matematikai tudományok doktora (1974), az MTA tagja (külsõ: 2001. máj. 7.).

Életút

A marosvásárhelyi Bolyai Líceum tanára (1951– 1961), a marosvásárhelyi Pedagógiai Főisk. adjunktusa (1961– 1978), az Üzemmérnöki Int. docense (1978– 1990), a kolozsvári Műsz. Egyetem Matematikai Int. egy. tanára (1990-től). – Algebrával, a matematikatudomány történetével fogl. Nevéhez fűződik az algebrai egyenletek gyökeire vonatkozó Hurwitz- és Sylvester-tételek általánosítása. Feltárta Bolyai János kéziratos hagyatékának eddig ismeretlen matematikai tételeit.

Főbb művei

F. m.: Über das Linkspseudozentrum eines Ringes. (Mathematica, 1978)
Haladványok. (Kolozsvár, 1984)
Mathematical Gems from the Bolyai Chests. (Bp., 1999)
Notes on János Bolyai´s Researches in Number Theory. (Historia Mathematica, 1999)
Bolyai János, a XX. század matematikusa. Akad.-i székfoglaló. (Bp., 2001).

Irodalom

Irod.: Staar Gyula: A Bolyai-kép színei. Életrajzi interjú K. E.-rel. (Magyar Tudomány, 1998).

Szerző: Kozák Péter

Műfaj: Pályakép

Megjelent: nevpont.hu, 2013

×

Földieknek látszók

Női szentek és boldogok

Legújabb könyvemben tizenkét különös sorsú, közismert, mégis ismeretlen 10–13. századi női szent, boldog és boldog emlékezetű nő életútja szerepel. A szentekről és boldogokról azt hihetnénk, hogy önmegtagadó, imádságos, nem egyszer aszketikus életük kiáltó ellentétben állt világi kortársaik tevékeny mindennapjaival. Valójában valamennyiük élete küzdelmes volt, tele gyarlósággal, hibával, szerencsés és szerencsétlen döntések sorozatával, rendkívüli jellemük azonban a magyarság sorsdöntő pillanataiban felülemelkedett minden addigi kétségen és korláton. Talán egyetlen fejedelmi család sem adott annyi szentet, mint a három évszázadon át uralkodó Árpád-ház, talán egyetlen történelmi korszakban sem élt annyi női szent és szent életű női hitvalló, mint az Árpád-kori Magyar Királyság területén. Az uralkodói dinasztia szentjein kívül könyvem megemlékezik a keresztény hitet a külhonban terjesztő magyarországi uralkodónőkről és fejedelemasszonyokról is.

A Kossuth Kiadó gondozásában megjelent, gazdagon illusztrált album kedvezményes áron, 5942 forintért megrendelhető a vevoszolgalat@kossuth.hu emailen.

Kozák Péter
a Névpont szerkesztője