Kiss Gyula
Kiss Gyula

2024. február 29. Csütörtök

Kiss Gyula

orvos, bőrgyógyász

Születési adatok

1927. július 14.

Pécs

Halálozási adatok

2001. november 18.

Esztergom, Komárom-Esztergom megye


Iskola

Elemi és középiskoláit Pécsett végezte (1946-ban éretts.). A POTE-n általános orvosi okl. szerzett (1952), bőr- és nemi betegségekből szakorvosi vizsgát tett (1955), az orvostudományok kandidátusa (1973).

Az MLEE általános tagozatán végzett (1965). 

Életút

A POTE Bőrgyógyászati Klinika gyakornoka (1952–1955), egy. tanársegéde (1955–1965), egy. adjunktusa (1965–1967). A Komárom Megyei Bőr- és Nemibeteggondozó Intézet főorvosa és az Esztergomi Kórház Bőr- és Nemibeteg Osztályának osztályvezető főorvosa (1967–1993), a Kórház igazgatóhelyettese (1970–1993), mb. igazgatója (1973 és 1980). 

A bőr elektrobiológiai tulajdonságainak feltárásával, daganatos megbetegedéseinek elektrobiológiai változásaival, az ipari és mezőgazdasági környezeti ártalmak bőrgyógyászati hatásaival foglalkozott. A bőr rosszindulatú daganatainak kimutatására ún. malignométer készüléket szerkesztett. Új diagnosztikai módszert is kidolgozott vegyszeres ártalmak tanulmányozására. 

Főbb művei

F. m.: Exogen daganatkeltők kötődése a vér transzportfehérjéjéhez. (Bőrgyógyászati és Venerológiai Szemle, 1952)
Adatok a röntgensugár hatásmódjához. (Bőrgyógyászati és Venerológiai Szemle, 1955)
Adatok a reticuloendothelialis tároláshoz. Melczer Miklóssal. (Orvosi Hetilap, 1955. 50.)
Adatok a leukoplakia oris keletkezési módjához. Melczer Miklóssal. (Bőrgyógyászati és Venerológiai Szemle, 1956)
Pathogenesis of Leukoplakia Oris. Melczer Miklóssal. (Acta Medica, 1957)
Electrotest for Detection of Early Cancerous Growth of the Skin. Melczer Miklóssal. – Some Problems of Reticuloendothelial Storage. Melczer Miklóssal. (Nature, 1957)
Adatok a rosszindulatú daganatok permeabilitásához. Újabb segédeszköz a rosszindulatú daganatok korai felismerésére. Melczer Miklóssal. (Orvosi Hetilap, 1957. 1–4.)
Az elektrometria jelentősége a méhnyakráknak és rákelőző állapotainak felismerésében. Többekkel. (Orvosi Hetilap, 1957. 22.)
Az ionpermeabilitás megváltozása a bőrön, kenőcsalapanyagok hatására. (Bőrgyógyászati és Venerológiai Szemle, 1958)
A bőr percutan abszorpciója. (Bőrgyógyászati és Venerológiai Szemle, 1960)
Adatok a bőr és a nyálkahártyák folyadékion-reszorbeáló képességéhez. (Kísérletes Orvostudomány, 1960)
Adatok a késői röntgenkárosodás pathomechanizmusához. (Magyar Radiológia, 1960)
Az acnevírus jelentősége a hormonális eredetű acne-félék kialakulásában. Többekkel. (Orvosi Hetilap, 1961. 32.)
A bőr percutan abszorpciójának vizsgálata röntgenbesugárzás után. Haug Ágnessel. – Adatok a tájéki idősült és burjánzó pyodermák kóroktanához. (Bőrgyógyászati és Venerológiai Szemle, 1962)
Adatok a lupus erythematodes kóroktanához. Többekkel. (Orvosi Hetilap, 1962. 13.)
Az elektrometriás vizsgálatok jelentősége a bőr rosszindulatú daganatainak besugárzásakor keletkező pseudorecidivák diagnosztizálásában – Adatok a hyperhydrosis röntgetherápiájához. (Bőrgyógyászati és Venerológiai Szemle, 1964)
Percutaneous Absorption of Ions and Fluids. (Acta Physiologica, 1967)
A bőr malignus reticulosisainak egy esete. – Hazai gyártmányú corticosteroid kenőcsök hatásosságának vizsgálata reflexiométerrel. (Bőrgyógyászati és Venerológiai Szemle, 1968)
Elektromos mérőmódszer és készülék a bőr malignus burjánzásainak kimutatására. (Bőrgyógyászati és Venerológiai Szemle, 1969)
A bőr elektrolytpermeatiójára ható tényezők. Kand. értek. (Bp., 1970)
A sebgyógyulás vizsgálata bőrbetegeken. – Sebgyógyulás és psoriasis. Esztáry Piroskával. (Bőrgyógyászati és Venerológiai Szemle, 1973)
A bőr vegyhatása, különös tekintettel a foglalkozási betegségekre. (Bőrgyógyászati és Venerológiai Szemle, 1975)
A mosószerek hatása a bőr elektolytpermeatiójára. 1–2. (Bőrgyógyászati és Venerológiai Szemle, 1977)
A bőr elektromos ellenállásának vizsgálata, különös tekintettel a galvanikus bőrreakcióra. Jójárt Istvánnal. (Mérés és Automatika, 1977 és Orvos és Technika, 1978)
A bőr kémiai anyagokkal szembeni reakcióját befolyásoló tényezők. – A luitidinek irritatív hatásának vizsgálata. (Bőrgyógyászati és Venerológiai Szemle, 1978)
A kézmosószerek okozta károsodások fokának megállapítása. (Bőrgyógyászati és Venerológiai Szemle, 1980)
Villamos karbantartó üzemekben használt anyagok irritatív hatásának vizsgálata. (Munkavédelem, 1980)
Egyes szerves oldószerek irritatív hatásának vizsgálata. (Munkavédelem, 1981). 

Szerző: Kozák Péter

Műfaj: Pályakép

Megjelent: nevpont.hu, 2015

×

Földieknek látszók

Női szentek és boldogok

Legújabb könyvemben tizenkét különös sorsú, közismert, mégis ismeretlen 10–13. századi női szent, boldog és boldog emlékezetű nő életútja szerepel. A szentekről és boldogokról azt hihetnénk, hogy önmegtagadó, imádságos, nem egyszer aszketikus életük kiáltó ellentétben állt világi kortársaik tevékeny mindennapjaival. Valójában valamennyiük élete küzdelmes volt, tele gyarlósággal, hibával, szerencsés és szerencsétlen döntések sorozatával, rendkívüli jellemük azonban a magyarság sorsdöntő pillanataiban felülemelkedett minden addigi kétségen és korláton. Talán egyetlen fejedelmi család sem adott annyi szentet, mint a három évszázadon át uralkodó Árpád-ház, talán egyetlen történelmi korszakban sem élt annyi női szent és szent életű női hitvalló, mint az Árpád-kori Magyar Királyság területén. Az uralkodói dinasztia szentjein kívül könyvem megemlékezik a keresztény hitet a külhonban terjesztő magyarországi uralkodónőkről és fejedelemasszonyokról is.

A Kossuth Kiadó gondozásában megjelent, gazdagon illusztrált album kedvezményes áron, 5942 forintért megrendelhető a vevoszolgalat@kossuth.hu emailen.

Kozák Péter
a Névpont szerkesztője