Koref Oszkár
Koref Oszkár

2024. február 29. Csütörtök

Koref Oszkár

orvos, endokrinológus, farmakológus

Születési adatok

1897. május 15.

Budapest

Halálozási adatok

1978. november 12.

Budapest


Iskola

A budapesti evangélikus gimnáziumban éretts. (1914), a budapesti tudományegyetemen orvosi tanulmányokat folytatott (1914–1915), az I. világháborúban frontszolgálatot teljesített (1915–1918) a Tanácsköztársaság idején tanúsított magatartása miatt végül tanulmányait nem folytathatta Budapesten, a prágai egyetemen orvosdoktori okl. szerzett (1922), az orvostudományok kandidátusa (addigi tevékenységéért, 1957), doktora (életművéért, 1959). 

Életút

Az összeomlás után Prágában és Bécsben élt, Bécsben belgyógyászati és gyermekgyógyászati klinikák beosztott orvosa, majd a bécsi egyetem Gyógyszertani Intézetének munkatársa (1923–1927). Dél-Amerikában telepedett le (1927), argentínai, chilei és mexikói gyógyszertárakban, szerológiai intézményekben töltött be vezető funkciókat, ill. a santiagói egyetem Kórélettani Tanszéke meghívott professzora (1927–1945: megszakításokkal). A Chilei Kommunista Párt tagjaként részt vett a Spanyol Köztársaság védelmében és a nácizmus üldözötteinek megsegítésében (1936–1938). A II. világháború után Chilében Magyarország kulturális követe (1945–1955), hazatérése után, a BOTE, ill. a SOTE I. sz. Belgyógyászati Klinika Laboratóriumának tud. főmunkatársa, majd uo. az Endokrinológiai Laboratóriumának megszervezője és vezetője (1955–1970). C. egy. tanár. 

Farmakológiai és endokrinológiai alapkutatásokkal, elsősorban az inzulin, az adrenalin, a gonadotropin és egyéb, hipofízis tartalmú ún. organoterápiás készítmények szintézisével és biológiai hatásának vizsgálatával, valamint a mellékvesekéreg működésének vizsgálatával foglalkozott. Új endokrinológiai diagnosztikai módszereket honosított meg Magyarországon. A világon az elsők között vizsgálta az egyszerű elhízás és az androgén anyagcsere közötti összefüggéseket. Nemzetközileg is alapvetően új eredményeket ért el a mellékvesekéreg in vitro hormonszintézise, ill. a szteroidok vér útján történő transzportjának feltárása terén. Néhány Chilével, ill. más dél-amerikai országgal foglalkozó elméleti írást is jegyzett. 

Emlékezet

Budapesten született, tudományos tevékenysége Chilében kezdődött. Hazatérése után, fontos tudomány- és kultúrpolitikai tevékenységet fejtett ki. Élete utolsó két évtizedében visszatért a kísérleti orvostudományhoz, a modern obezitológia (= elhízástudomány) egyik magyarországi megalapítója. Budapesten hunyt el, a Farkasréti Temetőben nyugszik. 

Elismertség

Az Egészségügyi Tudományos Tanács (ETT) tagja, a Klinikofarmakológiai Hálózat egyik megszervezője, a Gyógyszer-törzskönyvezési Bizottság tagja. A Magyar Endokrinológiai Társaság ún. dísztagja.

 

A Sociedad de Biologia de Bogota és a Sociedad de Biologia de Chile l. tagja. 

Főbb művei

F. m.: Corticosteroidok kolorimetriás mikromeghatározása tetrazolium-kék reagenssel. Tuzson Pálnéval. (Kísérletes Orvostudomány, 1960)
Plazma proteolytikus fermentrendszer hatása a thyreotrop-hormon aktivitására. Földes Jánossal és Krasznai Istvánnal. (Magyar Belorvosi Archivum, 1961)
A kísérletes endokrinológia vizsgáló módszerei. – A Langerhans-insula. – A hasnyálmirigy hatóanyagainak kísérletes vizsgálatai. (A kísérleti orvostudomány vizsgáló módszerei. VI. köt. Szerk. Kovách Arisztid. Bp., 1962)
A vizelet neutrális 17-ketoszteroid frakcióinak vizsgálata különböző megbetegedésekben. Fehér Tiborral és Holló Istvánnal. (Magyar Belorvosi Archívum, 1962
angolul: Paper Chromatography of the Neutral 17-Ketosteroids in Normal Human Urine. Acta Medica, 1962)
Módszer az egyes pregnantriolok meghatározására. Fehér Tibor. (VI. Biokémiai Vándorgyűlés. 1964. máj. 13–16. Előadások. A Magyar Kémikusok Egyesülete kiadványa. Tihany, 1964)
Prostatarákos betegek szteroid anyagcseréjének vizsgálata. Többekkel. (Magyar Belorvosi Archivum, 1965)
Steroid hormonok és vörösvérsejtek közötti kölcsönhatás vizsgálata. Fehér Tiborral és Kazik H. Máriával. (MTA Orvostudományok Osztálya Közleményei, 1965)
Oestrogen anyagok ürítése vegetatív dystoniában szenvedő férfi betegeken. Többekkel. – A neutrális 17-ketosteroid frakciók vizsgálata euthyreotikus ophthalmopathiában. Fehér Tiborral, Földes Jánossal és Hermann Róberttel. – A három biológiailag aktív oestrogen meghatározása vizeletben. Steczek Katalinnal. (A Korányi Sándor Társaság tudományos ülései. III. Szteroidok a klinikumban. Előadások. Szerk. Rajka Ödön és Zoltán Imre. Bp., 1965)
Adatok a pubertás-kori androgén-anyagcseréhez. Fehér Tiborral és Kádár Andrással. (Gyermekgyógyászat, 1967)
A deperzolon anyagcseréjének tanulmányozása emberben. Többekkel. (Acta Pharmaceutica, 1975)
A methandienon – Nerobol – ürítés kinetikai sajátosságainak vizsgálata kontroll egyéneken és májbetegeken. Többekkel. (Acta Pharmaceutica, 1979)

 

írásai az Orvosi Hetilapban: Adatok a dehydro-epiandosteron-ürítés fokozódásának értékeléséhez. Fehér Tiborral és Szatmári Évával. (1962. 20.)
Az SU-4885 hatása az oestrogének ürítésére a vizeletben. Fehér Tiborral, Földes Jánossal és Steczek Katalinnal. (1964. 2.)
Az egyes neutrális 17-ketosteroid frakciók ürítése cerebralis obesitasban. Fehér Tiborral és Holló Istvánnal. (1964. 17.)
Az androgén- és glucocorticoid-anyagcsere változásai életkor szerint, különös tekintettel a gyermekkorra. Fehér Tiborral és Kádár Andrással. (1964. 46.)
A dehydro-epiandosteron-ürítés változása ACTH-terhelés hatására obesitasban. Fehér Tiborral és Holló Istvánnal. (1965. 24.)
A szteroid-ürítés vizsgálata komplex endokrin kórképekben. Többekkel. (1965. 40.)
Vizsgálatok endokrin vonatkozású osteoporosisban. Büki Bélával, Fehér Tiborral és Holló Istvánnal. (1966. 13.)

 

nem orvosi írása: A Chilei Kommunista Párt harcban az ország függetlenségéért és szabadságáért. (Társadalmi Szemle, 1962). 

Irodalom

Irod.: Holló István: K. O. (Orvosi Hetilap, 1979. 1.). 

Szerző: Kozák Péter

Műfaj: Pályakép

Megjelent: nevpont.hu 2016

×

Földieknek látszók

Női szentek és boldogok

Legújabb könyvemben tizenkét különös sorsú, közismert, mégis ismeretlen 10–13. századi női szent, boldog és boldog emlékezetű nő életútja szerepel. A szentekről és boldogokról azt hihetnénk, hogy önmegtagadó, imádságos, nem egyszer aszketikus életük kiáltó ellentétben állt világi kortársaik tevékeny mindennapjaival. Valójában valamennyiük élete küzdelmes volt, tele gyarlósággal, hibával, szerencsés és szerencsétlen döntések sorozatával, rendkívüli jellemük azonban a magyarság sorsdöntő pillanataiban felülemelkedett minden addigi kétségen és korláton. Talán egyetlen fejedelmi család sem adott annyi szentet, mint a három évszázadon át uralkodó Árpád-ház, talán egyetlen történelmi korszakban sem élt annyi női szent és szent életű női hitvalló, mint az Árpád-kori Magyar Királyság területén. Az uralkodói dinasztia szentjein kívül könyvem megemlékezik a keresztény hitet a külhonban terjesztő magyarországi uralkodónőkről és fejedelemasszonyokról is.

A Kossuth Kiadó gondozásában megjelent, gazdagon illusztrált album kedvezményes áron, 5942 forintért megrendelhető a vevoszolgalat@kossuth.hu emailen.

Kozák Péter
a Névpont szerkesztője