Kuncz Jenő
Kuncz Jenő

2023. szeptember 26. Kedd

Kuncz Jenő

jogász, szociológus

Születési adatok

1844. október 29.

Temesvár, Temes vármegye

Halálozási adatok

1926. szeptember 25.

Budapest


Iskola

Az MTA tagja (l.: 1903. máj. 8.).

Életút

A pesti tudományegyetemen jogtud. doktori okl. szerzett, az MTA tagja (l.: 1903. máj. 8.). - Tanulmányai befejezése után jogügyi igazg-nál, majd bíróságnál szolgált (1871-ig), majd Bp.-en nagy hírnevet szerzett és jól jövedelmező ügyvédi irodát tartott fenn (1871-1895). Bp.-en 30 évig Spanyolo. mo.-i konzulja, több nagyvál. jogtanácsosa és igazg.-ának tagja, a Győr-Sopron-Ebenfurti Vasút Rt. igazgató-elnöke, az Orsz. Közp. Takarékpénztár és az Első M. Részvény-Serfőzde elnöke (1895-1926).Jogtörténettel, jogszociológiai kutatásokkal, elsősorban a jogfogalommal és a helyes jog kérdésével fogl. Pozitivista jogelméleti felfogást képviselt, sajátos szociológiai rendszerének alapját a társadalmi hatalomról vallott elképzelése alkotta, amelyet a társadalom alapjának tekintett, de szükségesnek tartotta a hatalom és a szabadság közötti bizonyos egyensúly megteremtését.

Szerző: Kozák Péter

Műfaj: Pályakép

Megjelent: nevpont.hu, 2013

×

Földieknek látszók

Női szentek és boldogok

Legújabb könyvemben tizenkét különös sorsú, közismert, mégis ismeretlen 10–13. századi női szent, boldog és boldog emlékezetű nő életútja szerepel. A szentekről és boldogokról azt hihetnénk, hogy önmegtagadó, imádságos, nem egyszer aszketikus életük kiáltó ellentétben állt világi kortársaik tevékeny mindennapjaival. Valójában valamennyiük élete küzdelmes volt, tele gyarlósággal, hibával, szerencsés és szerencsétlen döntések sorozatával, rendkívüli jellemük azonban a magyarság sorsdöntő pillanataiban felülemelkedett minden addigi kétségen és korláton. Talán egyetlen fejedelmi család sem adott annyi szentet, mint a három évszázadon át uralkodó Árpád-ház, talán egyetlen történelmi korszakban sem élt annyi női szent és szent életű női hitvalló, mint az Árpád-kori Magyar Királyság területén. Az uralkodói dinasztia szentjein kívül könyvem megemlékezik a keresztény hitet a külhonban terjesztő magyarországi uralkodónőkről és fejedelemasszonyokról is.

A Kossuth Kiadó gondozásában megjelent, gazdagon illusztrált album kedvezményes áron, 5942 forintért megrendelhető a vevoszolgalat@kossuth.hu emailen.

Kozák Péter
a Névpont szerkesztője