Laky Adolf
Laky Adolf

2022. január 28. Péntek

Laky Adolf

ötvös

Születési adatok

1829. június 10.

Pest

Halálozási adatok

1910. október 6.

Budapest


Család

Az ötvösmesterséget apja műhelyében tanulta.

Életút

Részt vett a forradalomban és szabadságharcban (1848–1849), a világosi fegyverletétel után (1849. aug. 13.) Párizsba emigrált (1849–1855). Hazatérése után (1855) átvette apja belvárosi (IV. kerület) Szervita téri üzletét, és hamarosan országszerte ismert ötvösmesterré vált. Megrendelésre ő készítette azt a két fémkazettát, amellyben 50–50 000 aranyat nyújtottak át koronázási ajándékként Ferenc Józsefnek és Erzsébet királynénak. A királyi pár koronázása előtt ő végezte el a szükséges javításokat a Szent Koronán. Jelentős vagyont gyűjtött, amelyből bőségesen adakozott jótékony célokra: ő fedezte – többek között – az Árkay Aladár által tervezett bp.-i fasori evangélikus templom költségeit (300 000 korona). Végrendeletében 400 000 koronát hagyott az MTA-ra (1910-ben).

Emlékezet

A Herminamezőn (ma: Budapest, XIV. kerület) nyaralója volt, a Korong utcában. Halála után az utcát róla nevezték el (Laky Adolf utca, 1911-től).

Szerző: Kozák Péter

Műfaj: Pályakép

Megjelent: nevpont.hu, 2013

×

Földieknek látszók

Női szentek és boldogok

Legújabb könyvemben tizenkét különös sorsú, közismert, mégis ismeretlen 10–13. századi női szent, boldog és boldog emlékezetű nő életútja szerepel. A szentekről és boldogokról azt hihetnénk, hogy önmegtagadó, imádságos, nem egyszer aszketikus életük kiáltó ellentétben állt világi kortársaik tevékeny mindennapjaival. Valójában valamennyiük élete küzdelmes volt, tele gyarlósággal, hibával, szerencsés és szerencsétlen döntések sorozatával, rendkívüli jellemük azonban a magyarság sorsdöntő pillanataiban felülemelkedett minden addigi kétségen és korláton. Talán egyetlen fejedelmi család sem adott annyi szentet, mint a három évszázadon át uralkodó Árpád-ház, talán egyetlen történelmi korszakban sem élt annyi női szent és szent életű női hitvalló, mint az Árpád-kori Magyar Királyság területén. Az uralkodói dinasztia szentjein kívül könyvem megemlékezik a keresztény hitet a külhonban terjesztő magyarországi uralkodónőkről és fejedelemasszonyokról is.

A Kossuth Kiadó gondozásában megjelent, gazdagon illusztrált album kedvezményes áron, 5942 forintért megrendelhető a vevoszolgalat@kossuth.hu emailen.

Kozák Péter
a Névpont szerkesztője