Lévai Pál
Lévai Pál

2024. július 14. Vasárnap

Lévai Pál

gépészmérnök, villamosmérnök, feltaláló

Születési adatok

1892. május 30.

Budapest

Halálozási adatok

1957. augusztus 25.

Budapest


Iskola

A József Műegyetemen gépészmérnöki okl. szerzett (1914), majd Angliában járt hosszabb tanulmányúton. (1914–1915).

Életút

Az Egyesült Izzó Telefonszerkesztési Osztálya, ill. az Ericsson Magyar Villamossági Rt. Szerkesztési Osztálya osztályvezetője (1915–1938), az Ericsson és Standard Villamossági Rt. szabadalmi ügyvivője (1938–1948), a Magyar Szabványügyi Intézet főmérnöke (1948–1957).

A magyar telefontechnika úttörője. Nevéhez fűződik az ikertelefon-rendszer, a szelektoros társvonalrendszer, a párhuzamos mellékállomás-rendszer, az automatikus telefonrendszer és az első magyar zsinór nélküli interurbán központ kifejlesztése. Műszaki nyelvújítással is foglalkozott: számos új fogalom (pl. hangszóró, ikertelefon) az ő nyelvi leleménye.

Elismertség

A Magyar Híradástechnikai Tudományos Egyesület alapító tagja.

Szerkesztés

A Magyar Híradástechnika c. folyóirat szerkesztője (1950–1957).

Főbb művei

F. m.: Villamosipar. Magyar Népköztársaság Országos Szabványok jegyzéke, a szabványok és a szabványtervezetek tárgyának rövid ismertetésével. Összeáll. Hoffmann Pállal és Lomb Pállal. (Bp., 1953).

Irodalom

Irod.: L. P. (Magyar Híradástechnika, 1957).

Szerző: Kozák Péter

Műfaj: Pályakép

Megjelent: nevpont.hu 2018

×

Földieknek látszók

Női szentek és boldogok

Legújabb könyvemben tizenkét különös sorsú, közismert, mégis ismeretlen 10–13. századi női szent, boldog és boldog emlékezetű nő életútja szerepel. A szentekről és boldogokról azt hihetnénk, hogy önmegtagadó, imádságos, nem egyszer aszketikus életük kiáltó ellentétben állt világi kortársaik tevékeny mindennapjaival. Valójában valamennyiük élete küzdelmes volt, tele gyarlósággal, hibával, szerencsés és szerencsétlen döntések sorozatával, rendkívüli jellemük azonban a magyarság sorsdöntő pillanataiban felülemelkedett minden addigi kétségen és korláton. Talán egyetlen fejedelmi család sem adott annyi szentet, mint a három évszázadon át uralkodó Árpád-ház, talán egyetlen történelmi korszakban sem élt annyi női szent és szent életű női hitvalló, mint az Árpád-kori Magyar Királyság területén. Az uralkodói dinasztia szentjein kívül könyvem megemlékezik a keresztény hitet a külhonban terjesztő magyarországi uralkodónőkről és fejedelemasszonyokról is.

A Kossuth Kiadó gondozásában megjelent, gazdagon illusztrált album kedvezményes áron, 5942 forintért megrendelhető a vevoszolgalat@kossuth.hu emailen.

Kozák Péter
a Névpont szerkesztője