Lichtenberger György
Lichtenberger György

2022. augusztus 8. Hétfő

Lichtenberger György

orvos, fül-orr-gégész, fej-nyaksebész

Születési adatok

1944. november 3.

Zamárdi, Somogy vármegye

Halálozási adatok

2009. június 2.

Budapest

Temetési adatok

2009. június 11.

Zamárdi


Család

Sz: Steinbacher Mária. F: Balázs Irén (†), az Óra- és Ékszerkereskedelmi Vállalat osztályvezetője. Fia: Lichtenberger Attila (1974–); leánya: Lichtenberger Anikó (1979–).

Iskola

A siófoki Perczel Mór Gimnáziumban éretts. (1963), a POTE-n ált. orvosi oklevelet szerzett (1974), fül-orr-gégész szakorvosi vizsgát tett (1978), az orvostudomány kandidátusa (1987), habilitált (1995), magántanári kinevezést nyert (1996).

Életút

A budapesti Semmelweis Kórház Fül-orr-gégészeti Osztály gyakornoka, segédorvosa (1974–1978), alorvosa (1979–1982), klinikai adjunktusa (1982–1985). A Szent Rókus Kórház és Intézményei Fül-orr-gégészeti és Fej-nyaksebészeti Osztály osztályvezető főorvosa (1989-től) és az Intézmény igazgató főorvosa (1993–1996). A SZOTE, ill. a Szegedi Tudományegyetem magántanára (1996-tól). A kerepestarcsai Flór Ferenc Kórház Fül-orr-gégészeti Osztály klinikai adjunktusa (1985–1989). Gége-mikrosebészettel, gége-pajzsmirigysebészettel, elsősorban a gége-légcsőszűkületek, gégebénulások és a rosszindulatú gégedaganatok sebészi megoldásaival foglalkozott. Számos, nemzetközileg is elterjedt új műtéti megoldást dolgozott ki a gégebénulás és a hangszalagok magasságában kialakult szűkületek kezelésére és a hangprotézis-implantációra. Alapvetően új eredményeket ért el a hangszalagok mozgászavarainak és összenövéseink műtéti korrekciója terén. Négy, általa kifejlesztett műszerre (pl. endoextralaringeális tűátnyomó műszer, előtéttel ellátott légcsőkanül stb.) kapott hazai illetve nemzetközi szabadalmi oltalmat. Sokat tett a határontúli magyar orvosképzésért: megalapította az Erdély és a Szent Rókus Kórház betegeiért és orvosainak továbbképzéséért alapítványt (egyik találmánya sorozatgyártásának jogdíjából, 1993).

Emlékezet

Budapesten élt és tevékenykedett, a Zamárdi Temetőben nyugszik.

Elismertség

A Magyar Fül-orr-gégeorvosok Egyesülete vezetőségi tagja, Gégemikrosebészeti Szekciójának elnöke (1998-tól). A European Laryngological Society tudományos bizottságának választott tagja (2003-tól). Az International Association of Phonosurgeons és a European Laryngological Association alapító tagja, az International Academy of Otolaryngology, Head and Neck Surgery tagja. Az American Laryngological Association, az American Bronchoesophagial Association, az American Head and Neck Society és American Academy of Otolaryngology, Head and Neck Surgery l. tagja. A Szlovák Fül-orr-gégeorvosok Egyesületének tb. tagja. Az Osztrák és a Német Fül-orr-gégeorvosok Egyesületének és Fej-nyaksebészek Egyesületének l. tagja.

Elismerés

Zamárdi díszpolgára. Honthy Hanna-díj (1999), Réthi Aurél-emlékérem (1999), Magyar Örökség Díj (2007).

Főbb művei

F. m.: Nyaki gerincoszlopba fúródott idegentest eltávolításával kapcsolatos tapasztalataink. Jasper Antallal, Varga Ildikóval. (Fül- orr-gégegyógyászat, 1976)
A laringomikroszkópiában és az endolaringeális mikrochirurgiában alkalmazott műszereink és beavatkozásaink ismertetése. (Fül-orr-gégegyógyászat, 1979)
Hangréstágító műtéteink eredményei a légzésfunkciós vizsgálatok tükrében. Jasper Antallal, Kelemen Sándorral. (Fül-orr-gégegyógyászat, 1981)
A kanült viselő gégeműtött betegek kezelése, gondozása és rehabilitációja. Dorsch Györggyel, Zelen Bélával. (Egészségügyi Munka, 1981)
A laringomikroszkópiás beavatkozások intubálás nélküli anaesthesiájáról. 1–3. Többekkel. (Fül-orr-gégegyógyászat, 1982)
Endo-extralaringeális tűátnyomó műszer. (Kórház és Orvostechnika, 1983)
A hangszalagok magasságában elhelyezkedő összenövések laringomikrochirurgiás megoldása. (Fül-orr-gégegyógyászat, 1984)
Heges nyelőcsőszűkület, gégedeformitás és féloldali nervus recurrens bénulás sebészi megoldása. Többekkel. (Orvosi Hetilap, 1984. 27.)
Komplexe chirurgische und mikrochirurgische Behandlung einer narbiger Oesophagus-Stenose, supraglottischer Kehlkopfdeformität und einseittiger Recurrens-Parese. Többekkel. (Aktuelles in der Otorhinolaryngologie. Stuttgart, 1985)
Laryngomikrochirurgische Behandlung der in Glottishöhe liegenden Synechien. (HNO [Berlin], 1985)
A bénult hangszalagok egyszerű laringomikrochirurgiás laterofixációja. (Fül-orr-gégegyógyászat, 1985)
A hangszalagok mozgászavarainak és heges összenövéseinek műtéti korrekciója. Kand. értek. (Bp., 1986)
Az ápolást és a betegek rehabilitációját segítő új légcsőkanül. (Orvosi Hetilap, 1986. 2.)
Egyoldali nervus recurrens bénulás okozta dysphonia kezelése, intrachordálisan adott Teflonnal. Frint Tiborral, Kelemen Sándorral. (Orvosi Hetilap, 1986. 13.)
A pajzsporc-lemezek által bezárt szög komputertomográfiás mérése és szerepe a hangréstágító műtétek típusának megválasztásában. (Fül-orr-gégegyógyászat, 1986)
New Keel Fixing Technique for Endoscopic Repair of Anterior Commissure Webs. Toohill, R. J.-vel. (The Laryngoscope, 1994)
Zur operativen Behandlung von stenosierenden Erkrankungen des Kehlkopfes. (Laryngo-Rhino-Otologie, 1994)
Technique of Endo-Extralaryngeal Suture Lateralization for Bilateral Abductor Vocal Cord Paralysis. Toohill, R. J.-vel. (The Laryngoscope, 1997)
Advances and Refinements in the Surgical Voice Rehabilitation after Laryngectomy. (European Archive of Oto-Rhino-Laryngology, 2001)
Reversible Lateralization of the Paralyzed Vocal Cord without Tracheostomy. (Annals of Oto-Rhino-Laryngology, 2002)
A kétoldali hangszalagbénulás megelőzése pajzsmirigyműtétek során, ill. a kialakult hangszalagbénulás mikrosebészi kezelése. (Orvosi Hetilap, 2006. 7.)
Laser dermabrasio a rhinopyma kezelésében. Többekkel. – A hangprotézis körüli szivárgás kezelése Vox-implantátum injektálásával. Többekkel. – Myxödéma a gégében kétoldali hangszálbénulás mellett. Konrády Andrással, Kovács Viktóriával. (Fül-orr-gégegyógyászat, 2006)
A paradox hangszalagmozgáshoz társuló dyspnoe megoldási lehetősége. Falvai Judittal, Mészáros Krisztinával. (Fül-orr-gégegyógyászat, 2007)
Villámcsapás fül-orr-gégészeti hatásai. Esetbemutatás és irodalmi áttekintés. Többekkel. (Fül-orr-gégegyógyászat, 2009)
Hangprotézis-implantációval történő beszédrehabilitációval szerzett tapasztalataink. Többekkel. (Fül-orr-gégegyógyászat, 2010).

Irodalom

Irod.: Jubileumi kiadvány a kezdetektől – a Szent Rókus Kórházban alapított első fülészeti tanszéktől – és a rekonstrukció utáni újrakezdéstől napjainkig. A Fül-orr-gégészeti, Fej-nyaksebészeti Osztály és professzor L. Gy. 10 éves osztályvezetői jubileuma alkalmából. (Bp., 1999)
Hanczár János: Új műtéti módszerek a hangképzés megmentésére. (Magyar Nemzet, 2002. jan. 2.)
Végh Róbert–Tóth Ágnes: L. Gy. (Nimród, 2009).

Megjegyzések

Más adatok szerint máj. 27-én hunyt el!

Szerző: Kozák Péter

Műfaj: Pályakép

Megjelent: nevpont.hu, 2013

×

Földieknek látszók

Női szentek és boldogok

Legújabb könyvemben tizenkét különös sorsú, közismert, mégis ismeretlen 10–13. századi női szent, boldog és boldog emlékezetű nő életútja szerepel. A szentekről és boldogokról azt hihetnénk, hogy önmegtagadó, imádságos, nem egyszer aszketikus életük kiáltó ellentétben állt világi kortársaik tevékeny mindennapjaival. Valójában valamennyiük élete küzdelmes volt, tele gyarlósággal, hibával, szerencsés és szerencsétlen döntések sorozatával, rendkívüli jellemük azonban a magyarság sorsdöntő pillanataiban felülemelkedett minden addigi kétségen és korláton. Talán egyetlen fejedelmi család sem adott annyi szentet, mint a három évszázadon át uralkodó Árpád-ház, talán egyetlen történelmi korszakban sem élt annyi női szent és szent életű női hitvalló, mint az Árpád-kori Magyar Királyság területén. Az uralkodói dinasztia szentjein kívül könyvem megemlékezik a keresztény hitet a külhonban terjesztő magyarországi uralkodónőkről és fejedelemasszonyokról is.

A Kossuth Kiadó gondozásában megjelent, gazdagon illusztrált album kedvezményes áron, 5942 forintért megrendelhető a vevoszolgalat@kossuth.hu emailen.

Kozák Péter
a Névpont szerkesztője