Rökk Szilárd
Rökk Szilárd

2024. május 18. Szombat

Rökk Szilárd

jogász

Születési adatok

1799. augusztus 21.

Előszállás, Fejér vármegye

Halálozási adatok

1888. szeptember 25.

Budapest


Család

Hatgyermekes család elsőszülöttje volt.

Iskola

Elemi iskoláit Dunaföldvárott, a gimnáziumot Pesten végezte, a pesti egyetemen jogtudori okl. szerzett, majd Pesten ügyvédi vizsgát tett (1820).

Életút

Pest, ill. Budapest egyik ismert ügyvédje; a Beniczky, a Majthényi és a Szeleszky családok jogtanácsosa volt. Budapest székesfőváros törvényhatósági bizottságának tagja (1873–1888).

Szerényen élt, végrendeletében megtakarított hatalmas, 750 000 forintra rúgó vagyonát a művészetek és tudományok, ill. szociális célok támogatására szánta (1888-ban, ebből 40 000 forintot az MTA-nak adott).

Emlékezet

Tiszteletére a Józsefvárosban (Budapest, VIII. kerület) utcát neveztek el (1889-ben, ill. 1991-ben visszakapta az utca a nevét).

Szerző: Kozák Péter

Műfaj: Pályakép

Megjelent: nevpont.hu, 2013

×

Földieknek látszók

Női szentek és boldogok

Legújabb könyvemben tizenkét különös sorsú, közismert, mégis ismeretlen 10–13. századi női szent, boldog és boldog emlékezetű nő életútja szerepel. A szentekről és boldogokról azt hihetnénk, hogy önmegtagadó, imádságos, nem egyszer aszketikus életük kiáltó ellentétben állt világi kortársaik tevékeny mindennapjaival. Valójában valamennyiük élete küzdelmes volt, tele gyarlósággal, hibával, szerencsés és szerencsétlen döntések sorozatával, rendkívüli jellemük azonban a magyarság sorsdöntő pillanataiban felülemelkedett minden addigi kétségen és korláton. Talán egyetlen fejedelmi család sem adott annyi szentet, mint a három évszázadon át uralkodó Árpád-ház, talán egyetlen történelmi korszakban sem élt annyi női szent és szent életű női hitvalló, mint az Árpád-kori Magyar Királyság területén. Az uralkodói dinasztia szentjein kívül könyvem megemlékezik a keresztény hitet a külhonban terjesztő magyarországi uralkodónőkről és fejedelemasszonyokról is.

A Kossuth Kiadó gondozásában megjelent, gazdagon illusztrált album kedvezményes áron, 5942 forintért megrendelhető a vevoszolgalat@kossuth.hu emailen.

Kozák Péter
a Névpont szerkesztője