Szász Károly
Szász Károly

2023. december 5. Kedd

Szász Károly, legid.

jogász, nyelvész

Névváltozatok

szemerjai

Születési adatok

1798. január 25.

Vizakna, Alsó-Fehér vármegye

Halálozási adatok

1853. október 25.

Marosvásárhely, Marosszék


Család

Fia Szász Béla (1840-1898) költő, műfordító és Szász Károly, id. (1829-1905) költő, író, ref. püspök. Unokája Szász Károly, ifj. (1865-1950) író, politikus. Ükunokája Szász Domokos (1941) matematikus.

Iskola

Az MTA tagja (l.: 1833. nov. 15.; r.: 1834. nov. 10.).

Szerző: Kozák Péter

Műfaj: Pályakép

Megjelent: nevpont.hu, 2013

×

Földieknek látszók

Női szentek és boldogok

Legújabb könyvemben tizenkét különös sorsú, közismert, mégis ismeretlen 10–13. századi női szent, boldog és boldog emlékezetű nő életútja szerepel. A szentekről és boldogokról azt hihetnénk, hogy önmegtagadó, imádságos, nem egyszer aszketikus életük kiáltó ellentétben állt világi kortársaik tevékeny mindennapjaival. Valójában valamennyiük élete küzdelmes volt, tele gyarlósággal, hibával, szerencsés és szerencsétlen döntések sorozatával, rendkívüli jellemük azonban a magyarság sorsdöntő pillanataiban felülemelkedett minden addigi kétségen és korláton. Talán egyetlen fejedelmi család sem adott annyi szentet, mint a három évszázadon át uralkodó Árpád-ház, talán egyetlen történelmi korszakban sem élt annyi női szent és szent életű női hitvalló, mint az Árpád-kori Magyar Királyság területén. Az uralkodói dinasztia szentjein kívül könyvem megemlékezik a keresztény hitet a külhonban terjesztő magyarországi uralkodónőkről és fejedelemasszonyokról is.

A Kossuth Kiadó gondozásában megjelent, gazdagon illusztrált album kedvezményes áron, 5942 forintért megrendelhető a vevoszolgalat@kossuth.hu emailen.

Kozák Péter
a Névpont szerkesztője