Széchenyi Bertalan
Széchenyi Bertalan

2022. szeptember 27. Kedd

Széchenyi Bertalan, sárvári és felsővidéki gr.

politikus, nagybirtokos

Születési adatok

1866. október 24.

Sopron, Sopron vármegye

Halálozási adatok

1943. június 3.

Budapest


Iskola

Az MTA tagja (ig.: 1933. máj. 19.).

Életút

A bp.-i tudományegyetemen jogot hallgatott, a magyaróvári felsőbb gazdasági tanint.-ben végzett. Az MTA tagja (ig.: 1933. máj. 19.). - Tanulmányait követően beutazta Német- és Olaszo.-ot, Svájcot, Egyiptomot, vmint Afrikát és Kisázsia egy részét. Hazatérve birtokain gazdálkodott. A Főrendiház tagja (1893-1918) és alelnöke (1912-1918). A II. vh. után az újjászervezett Felsőház megalakulásától az örökös jogú főrendi családok küldötteként tagja és alelnöke (1927. jan.-1935. ápr.), elnöke (1935. ápr.-1943. jún.).

Irodalom

Irod.: Bíró Zoltán:Sz. B. gr. Erdészeti Lapok h.n.,1943

Szerző: Kozák Péter

Műfaj: Pályakép

Megjelent: nevpont.hu, 2013

×

Földieknek látszók

Női szentek és boldogok

Legújabb könyvemben tizenkét különös sorsú, közismert, mégis ismeretlen 10–13. századi női szent, boldog és boldog emlékezetű nő életútja szerepel. A szentekről és boldogokról azt hihetnénk, hogy önmegtagadó, imádságos, nem egyszer aszketikus életük kiáltó ellentétben állt világi kortársaik tevékeny mindennapjaival. Valójában valamennyiük élete küzdelmes volt, tele gyarlósággal, hibával, szerencsés és szerencsétlen döntések sorozatával, rendkívüli jellemük azonban a magyarság sorsdöntő pillanataiban felülemelkedett minden addigi kétségen és korláton. Talán egyetlen fejedelmi család sem adott annyi szentet, mint a három évszázadon át uralkodó Árpád-ház, talán egyetlen történelmi korszakban sem élt annyi női szent és szent életű női hitvalló, mint az Árpád-kori Magyar Királyság területén. Az uralkodói dinasztia szentjein kívül könyvem megemlékezik a keresztény hitet a külhonban terjesztő magyarországi uralkodónőkről és fejedelemasszonyokról is.

A Kossuth Kiadó gondozásában megjelent, gazdagon illusztrált album kedvezményes áron, 5942 forintért megrendelhető a vevoszolgalat@kossuth.hu emailen.

Kozák Péter
a Névpont szerkesztője