Vas Károly
Vas Károly

2020. október 27. Kedd

Vas Károly

kémikus

Születési adatok

1919. augusztus 20.

Magyaróvár, Moson vármegye

Halálozási adatok

1981. november 22.

Budapest


Család

Apja Vas Károly, mikrobiológus, a magyaróvári Tejkísérleti Állomás ig.-ja.

Iskola

Az MTA tagja (l.: 1964. ápr. 24.).

Életút

A József Nádor Műsz. és Gazdaságtud. Egyetemen vegyészmérnöki okl. (1941), műsz. doktori okl. szerzett (1944), a kémiai tudományok kandidátusa (addigi tevékenységéért, 1952), doktora (1956), az MTA tagja (l.: 1964. ápr. 24.). - A József Nádor Műsz. és Gazdaságtud. Egyetem Vegyészmérnöki Kar Élelmiszerkémia Tanszék tanársegéde (1941-1950), egyúttal az Orsz. Mg.-i Ip. Kísérleti Int. segédvegyésze (1944-1947). A Hús- és Hűtőip. Kut. Int., 1950-től Konzerv-, Hús- és Hűtőip. Kut. Int. Mikrobiológiai Oszt. vezetője (1948-1959), a Kertészeti és Szőlészeti Főisk., ill. a Kertészeti Egyetem Élelmiszerip. Technológiai és Mikrobiológiai Tanszék tanszékvezető egy. tanára (1959. nov. 4.-1981). A stockholmi Biokémiai Int., a New Jersey-i Seabrook Farm és a University of Chicago vendégkutatója, majd a Cambridge-i Egyetem m. áll. ösztöndíjasa (1947-1948).Élelmiszer-kémiával, élelmiszer-mikrobiológiával, elsősorban az élelmiszerek tartósításának kérdéseivel, ill. az élelmiszerek romlását előidéző enzimatikus és mikrobiológiai folyamatok (pl.: zsírok avasodása, tej hőkezelés utáni barnulása stb.) vizsgálatával fogl. Alapvetően új eredményeket ért el a tej tartósítása, az élelmiszerek szöveti enzimes elváltozásainak feltárása, ill. a gyógyászati szempontból nagy jelentőségű glükonsavnak penésztörzsekkel történő fermentációs előállítása terén. Mo.-on az elsők között alkalmazta az élelmiszerek sugárzásos tartósítási eljárását.

Főbb művei

F. m.: A tej konzerválásáról. Budapest,1944
A tartósított tej formaldehid-tartalmának csökkentése. Magyar Kémiai Folyóirat 1945
The Equilibrium between Glucose and Sulphurous Acid. Journal of the Society of Chemical Industry 1949
The Effect of Age ofCulture on the Glucose Fermenting Ability of Yeast Strains. Acta Chimica 1951
Tartósító- és húsipari mikrobiológia. Budapest,1952
Über die Haltbarkeit der mit Ionenaustauschern behandelten Fruchsäfte. Acta Chimica 1953
A szalámi mikroflórája. ÉÉlelmezési Ipar 1954
Kinetic Studies of the Factors Influencing Microbial Growth. Acta Microbiologica 1955
Vizsgálatok az élelmiszerek romlását okozó mikroorganizmusok elleni védekezés kémiai és fizikai módszerei körébõl. Budapest,1955
A tartósítóipar néhány mikrobiológiai problémája. Konzerv- és Paprikaipar 1960
Az élelmikszeripari mikrobiológia néhány általános problémája. Budapest,1962
Válogatott fejezetek az élelmiszeripari mikrobiológiából. Budapest,1963
Biológia. III. A mikroorganizmusok életfeltételei. Budapest,1963
Biológia. IV. A nyersanyagok és a készítmények mikroflórája. Budapest,1964
Az atomenergiának a magyar élelmiszergazdaságban történõ felhasználásával kapcsolatos kutatások. Izotóptechnika 1971
Effect ofIonising Radiations on Some Organoleptic Characteristics of Edible Mushroom. Acta Alimentaria h.n.,1974
Effect of Ionising Radiations on Postharvest Ripening Processes of Cultured Mushrooms. Acta Alimentaria 1974
Effect of Ionising Radiations on thhe Shelf-Lirfe of Tomatoes as a Function of Their Ripeness. Acta Alimentaria h.n.,1974

Irodalom

Irod.: Beck Mihály:V. K. Magyar Tudomány 1982
V. K. Élelmezési Ipar 1982
Holló János:V. K. Kémiai Közlemények h.n.,1982

Szerző: Kozák Péter

Műfaj: Pályakép

Megjelent: nevpont.hu, 2013