Borbás Gáspár, Doktor Football
Borbás Gáspár, Doktor Football

2021. május 11. Kedd

Borbás Gáspár, Doktor Football

Az első góllövő


Sporttörténészek jól elvitatkoznak arról, hogy ki és mikor hozta Magyarországra az első futball-labdát. Bármilyen történetet is hallgatunk sporttudoroktól, Stobbe Ferenc neve előbb-utóbb szóba kerül. A „Miszter“ becenévre hallgató, évekig Angliában élő jeles sportférfiú, ha nem is hozott labdát Angliából, de az bizonyos, hogy ő tolmácsolta a „football labdajáték“ első hivatalos szabályait, sőt az is tény, hogy 1896. november 28-án, a BTC tornatermében, ő tartotta az első edzést is. Néhány évvel később, egy hetedikes gimnazista fiú és néhány tehetséges társa, testnevelő tanáruk hívására a Városligetbe tartott, ahol Stobbe úr egy szabályos bőr futball-labdát mutatott a lelkes gyerekseregnek. Történetünk főhősének, Borbás Gáspárnak ez volt az első futball-labdája.

 

 

Sporttörténészek között nincs vita arról, hogy az FTC 1901. március 24-én, Bécsben vívta első hivatalos mérkőzését. Sajnálatos módon a helyi Cricketer kevéssé volt elegáns házigazda: 9:0-ra legyőzte a zöld-fehér vendégeket. Az első, hivatalos bajnoki mérkőzés sem sikerült az akkor még nem Fradinak becézett zöld-fehér csapatnak. Ma már furcsának tűnhet, hogy a Magyar Úszó Egyesület (MUE) is nevezett az első futballbajokságra, sőt az FTC-t 1901. április 21-én 5:3-ra le is győzte. Amennyire sikertelen volt a debütálása a ferencvárosi tizenegynek, annyira eredményes volt a belépője ugyanott egy 17 éves fiatalembernek. Történetünk főhőse, Borbás Gáspár megszerezte az FTC első bajnoki gólját.

 

 

Sporttörténészek jól elvitatkoznak arról, hogy ki és mikor lőtte a magyar válogatott első gólját. A magyar labdarúgó-válogatott 1902. október 12-én Bécsben vívta első, hivatalos mérkőzését. A házigazda osztrák válogatott – akárcsak másfél évvel korábban a Cricketer – kevéssé volt elegáns házigazda: 5:0-ra elverték legjobbjainkat. Az első válogatott győzelemre már a második mérkőzésen sor került, a Millenáris pályán, 1903. április 5-én; 2:1-re legyőztük Csehország csapatát. A frissen megalakult Cseh Labdarúgó Szövetség rögtön kettészakadt, a legjobb prágai egyesületek nem kívántak csatlakozni az új formációhoz és futballistát sem adtak a „representative“ tizenegybe. Cseh sporttörténészek, sőt maga a szövetség sem ismeri el a fenti mérkőzést. Történetünk főhőse, Borbás Gáspár viszont megszerezte a magyar válogatott első bajnoki gólját.

 

 

Sporttörténészek között nincs vita arról, hogy az FTC balszélsője a századelő egyik legkiválóbb sprintere is volt. Malaky Mihály unszolására, Borbás Gáspár néhány atlétikai versenyen is elindult, majd elérkezett az 1904-es esztendő, a St. Louis-i olimpia éve. Az olimpiai próbaversenyeken nagy küzdelmet vívott a kor legismertebb klasszisával, Schubert Ernővel 200 méteren, és általában legyőzte másik nagy riválisát, Mező Bélát 60 és 100 méteren. A három versenyző gigászi csatáját az egyetlen kiutazó helyért végül is id. Borbás Gáspár döntötte el: „A fiú futballozik és jogot tanul, atlétikázzon és «longamétázzon» más!“ – harsogta az édesapa. St. Louisba végül Mező Bélát, a későbbi orvos professzort, az urológiai sebészet majdani nyilvános rendes tanárát nevezték. Történetünk főhőse, Borbás Gáspár viszont állórajttal versenyzett, soha sem tanult meg jól startolni, versenyein mindig két–három méter előnyt adott ellenfeleinek!

 

 

Sporttörténészek jól elvitatkoznak arról, hogy vajon kik alkották „minden idők legjobb magyar válogatottját“. Nem volt ez másként 1928-ban sem, amikor az első ilyen szavazást kiírta a Nemzeti Sport. Az első szavazásos válogatottban a legtöbb voksot Schlosser Imre után Borbás Gáspár kapta, így neki tényeg papírja volt arról, hogy őt választották meg első ízben „minden idők legjobb balszélsőjének“.

 

 

A Névpont – www.nevpont.hu – legújabb írásával dr. Borbás Gáspár ügyvédre, országgyűlési képviselőre; 41-szeres válogatott, ötszörös magyar bajnok ferencvárosi labdarúgóra, az első magyar góllövőre emlékezett.

 

 

Kék virág dr. Borbás Gáspár emlékének.

 

 

Dr. Borbás Gáspárról az alábbi linkeken olvashatnak:

 

 

http://www.nevpont.hu/view/2032

http://www.nevpont.hu/view/11726

Szerző: Kozák Péter

Műfaj: Esszé

Megjelent: nevpont.hu 2016