Gábor Dénes és az aeroplán körhinta
Gábor Dénes és az aeroplán körhinta

2024. május 29. Szerda

Gábor Dénes és az aeroplán körhinta

Az első találmány


A család a terézvárosi Bulyovszky utcában (ma: Rippl-Rónai József utca) lakott. Szombat délután, a csendes, hosszú ebéd után, a kor szokásának megfelelően, a kiválóan tanuló legidősebb kisfiút, a cselédlány elkísérte a Városligetbe. Bizony, egy tízéves kisfiú számára sok látnivaló akadt volna az állatkertben: sajnálatos módon azonban már évek óta zárva tartott a főváros fő látványossága. A cselédlány azonban jól ismerte a ligetet, jól tudta, hogy a lezárt kerítésen át is lehetett látni békésen legelésző hosszúnyakú zsiráfokat, árnyékban hűsölő egy- és kétpúpú tevéket, kergetőző oroszlánkölyköket, nem szólva a különleges tollú, káprázatos tolldíszekkel ékeskedő, egzotikus madarakról. Ha pedig a fiatalember már megunta a kukucskálást, biztos lehetett benne, hogy Julcsa elviszi őt egy még érdekesebb helyre, a mutatványosok közé.

 

 

Így történt ez ezen a szép őszi napon is, 1910. október 8-án. Nemsokára megérkeztek a cselédlány által már nagyon várt vurstliba, amely – ellentétben az állatkerttel – tárva-nyitva állt, és ahol Julcsa nagyokat szállhatott és sikonghatott egy különleges gépen, amelyet ringlispílnek is hívtak. A hatalmas piros ponyva olyan volt, mint egy égig érő sátor, ahonnan messze repültek a mókás figurákban vidáman dülöngélő emberek. A repülő fülkékben – akárcsak az állatkertben: tevék, oroszlánok, hatalmas madarak – szabadnapos kiscselédek, mindeneslányok, inasok, kocsislegények múlatták az időt, egyre gyorsabban pörögtek, forogtak, akárcsak az aeroplánok, ám nem ijedt meg senki, hisz a kerék felemelkedett ugyan, de elszállni mégsem tudott, mindig visszatért a körhintadobogóra.

 

 

Itt találkozott a kis cselédlány titkos udvarlójával, a kimenőnapos, nagybajuszú bakával, akivel „körhintázás“ után odaült még Helfgott bácsi masinája elé is, hogy „örökre“ lefotografálja magát, esetleg bebújtak egy papírmasé automobilba, vagy megtekintettek egy új „világszenzációt“ legutóbb épp a nevezetes törpeszínházat. Régi szövetség volt ez a kisfiú és a kis cselédlány között: titkos állatkerti állatnézés után titkos légyott a vurstliban. Ezen a napon azonban valami más is történt: váratlanul, a liget fölött, berregve elsuhant egy repülőgép, amely nem hasonlított egyetlenegy egzotikus tollú madárra sem, sőt a repülő hinta állatfiguráitól is eltért. A kisfiút lenyűgözte ez az újfajta gépmadár, s ahogy felkapta fejét, meglepődve látta, hogy a gépet egy pilóta vezeti, akinek olyan lobogó piros sálja volt, mint a legcsodálatosabb madártoll vagy a legfantasztikusabb körhintasátor-ponyva! A kisfiú hirtelen sarkon fordult és hazarohant. Julcsa nem tudta, hogy mi ütött ebbe a gyerekbe, ám sokkal jobban megijedt, mintha egy körhintafigurában váratlanul mégis csak elrepült volna.

 

 

Mire a kis cselédlány elképedt lovagját otthagyva hazaért, a kisfiú már egy rajzot mutatott neki. – Nézd Julcsa, mit találtam fel! – és a kisfiú büszkén mutatott egy kockás füzetlapot. A rajzon kis aeroplánok keringtek, mindegyiken elektromos motor hajtotta a propellert. Az árbochoz csatlakozó drótkötél nem engedte elszállni a gépmadarat, csak körbe-körbe járt, ha pörgött a légcsavar. – Ezek valódi, kétszemélyes gépek, olyanok, amelyek a liget fölött köröznek, s amelyek közül egyet ma is láttunk! Meglátod, ha a találmányomat elfogadják, ilyen géppel körözhetsz majd te is az embereddel! – lelkendezett tovább a kisfiú.

 

 

Este, az édesapa, Gábor Bernát – a Magyar Általános Kőszénbánya Rt. főkönyvelője – aki előtt természetesen nem volt ismeretlen a szombat délutáni séták valódi célja, ezúttal tényleg meglepődött. Átnézte legnagyobb fia rajzait, majd segített megfogalmazni a találmány lényegét, a több, kisebb méretű, különféle típusú és személyek befogadására alkalmas aeroplánokból álló körhinta működésének leírását. A kisfiú első találmánya 1910. október 8-án, szombaton megszületett, 1911. november 14-én, kedden pedig szabadalmi oltalmat is nyert.

 

 

Gábor Dénes magyar fizikus, villamosmérnök, a holográfia feltalálója, az MTA tagja. Összesen hatvanegy találmánya közül az első, az aeroplán körhinta volt. Hatvanegy találmánya közül az első bejelentése után éppen hatvanegy évvel, 1971. október 8-án, pénteken, már Nobel-díjasként nyilatkozhatott.

 

 

A Névpont – www.nevpont.hu – ezúttal az 1979. február 9-én, Londonban elhunyt, de a magyarságát soha meg nem tagadó Gábor Dénesre, a holográfia feltalálójára emlékezett.

 

Kékvirág a Nobel-díjas Gábor Dénes emlékének.

 

Az alábbi linkeken olvashatnak Gábor Dénesről:

 

http://www.nevpont.hu/view/4682

http://www.nevpont.hu/view/11934

 

 

A képen az idős tudós látható, a kép forrása:

 

 

http://kolozsvariradio.ro/wp-content/uploads/sites/12/2015/03/G%C3%A1bor_D%C3%A9nes.jpg

Szerző: Kozák Péter

Műfaj: Esszé

Megjelent: nevpont.hu 2018

×

Földieknek látszók

Női szentek és boldogok

Legújabb könyvemben tizenkét különös sorsú, közismert, mégis ismeretlen 10–13. századi női szent, boldog és boldog emlékezetű nő életútja szerepel. A szentekről és boldogokról azt hihetnénk, hogy önmegtagadó, imádságos, nem egyszer aszketikus életük kiáltó ellentétben állt világi kortársaik tevékeny mindennapjaival. Valójában valamennyiük élete küzdelmes volt, tele gyarlósággal, hibával, szerencsés és szerencsétlen döntések sorozatával, rendkívüli jellemük azonban a magyarság sorsdöntő pillanataiban felülemelkedett minden addigi kétségen és korláton. Talán egyetlen fejedelmi család sem adott annyi szentet, mint a három évszázadon át uralkodó Árpád-ház, talán egyetlen történelmi korszakban sem élt annyi női szent és szent életű női hitvalló, mint az Árpád-kori Magyar Királyság területén. Az uralkodói dinasztia szentjein kívül könyvem megemlékezik a keresztény hitet a külhonban terjesztő magyarországi uralkodónőkről és fejedelemasszonyokról is.

A Kossuth Kiadó gondozásában megjelent, gazdagon illusztrált album kedvezményes áron, 5942 forintért megrendelhető a vevoszolgalat@kossuth.hu emailen.

Kozák Péter
a Névpont szerkesztője