Haiman György, a könyvvirtuóz
Haiman György, a könyvvirtuóz

2021. február 27. Szombat

Haiman György, a könyvvirtuóz


„A nyomdász tulajdonképpen mindent mástól készen kap. Mástól kapja a szöveget, a papírost, a betűt, a festéket, a gépeket. Amit ő ad a könyvhöz az a betűk közötti fehér sík, az üres tér, a spácium.“

(Kner Imre)

 

 

A kisfiú édesapjáról alig tudott. Születése után néhány hónappal kitört a Nagy Háború, s apja az elsők között vonult be. Évekkel a Nagy Összeomlás után találkoztak először. Nem ismerte meg.

 

 

Az egyedül maradt édesanya Gyomára költözött, rokonaihoz. A legendásan szeretett nagypapa vacsora után, egy nádfonatú támlás hintaszékbe telepedett, a kislegény az ölébe bújt, és a nagypapa mesélni kezdett. Mesélt és meséket mutatott. Szép színes könyveket látott a gyermek, amelyeket részben a családi nyomdában készítettek. A klasszikus meséken kívül – többek között – Balázs Béla és Lesznai Anna szomorú-szép történeteit nézegette a kisfiú, aki négyévesen már el is olvasta a gyönyörű betűket.

 

 

A fiatalember a sikeres reáliskolai érettségi után, a családi vállalkozáshoz került, mint nyomdászinas. Nagybátyja irányítása mellett a tehetséges szedőből könyvművész lett. Alig múlt 24 éves, amikor a Magyar Bibliophil Társaság két munkáját is az év öt legszebb könyve közé sorolta.

 

 

A fiatal művész jó néhány évvel később átvette a családi vállalkozást, majd megalapította az Iparművészeti Főiskolán a Tipografikai Tanszéket. Művelődéstörténészként, a szellemi elődjének tekintett Tótfalusi Kis Miklós munkásságának feltárásában ért el nemzetközileg is jelentős eredményeket, kijelölve a méltánytalanul meghurcolt 17. századi erdélyi betűmetsző helyét az európai betűművészetben.

 

 

Az édesapa Haiman Hugó középiskolai tanár, akinek világháborús visszaemlékezéseit a fia adta ki.

 

 

Az édesanya Kner Ilona, a nagypapa Kner Izidor, a nagybácsi Kner Imre.

 

 

Főhősünk pedig Haiman György, a 100 éve született könyvművész, aki néhány könyvremekét a család iránti tiszteletből Haiman-Kner György néven jegyezte. Az Országos Széchényi Könyvtárban, a centenáriumon emlékkiállítását láthattuk.

 

 

Haiman György életműve közel ezer bibliofil könyvből, tudományos dolgozatból, grafikai tervből és egyéb művészeti alkotásból áll. A 20. század egyik utolsó polihisztora azóta is betölthetetlen űrt hagyott maga után.

 

Spáciumot.

 

 

A Névpont – www.nevpont.hu – legújabb írásával Haiman Györgyre, a könyvvirtuózra emlékezett.

 

 

Kék virág Haiman György emlékére.

 

 

Haiman Györgyről az alábbi linkeken olvashatnak:

 

 

http://www.nevpont.hu/view/9406

http://www.nevpont.hu/view/11741

Szerző: Kozák Péter

Műfaj: Esszé

Megjelent: nevpont.hu 2016