Mándy Iván kerítései
Mándy Iván kerítései

2021. június 22. Kedd

Mándy Iván kerítései


„Kicsi vagy te még ahhoz, hogy behúzzak neked! Kicsi vagy te még a Csirizhez is, a Drugics Cézárhoz is, a Nagy Bélához is! Téged még a Csutak is elintéz! Félkézzel is…

(Szines Géza gúnyosan Fedecshez, Nagyvilági Főcső követéhez)

 

 

„Szó, ami szó, sose árt, ha dicsérik az embert, hát, még ha maga Szines Géza! De azért ezt talán még sem kellett volna mondania…

(Csutak tűnődve önmagának)

 

 

1.

 

 

Csutak, az Ér utcaiak legkisebbike, sápadtszőke kisfiú volt, akinek cingár alakja szinte elveszett a lehetetlenül bő nagykabátban. Az Ér utcaiak legkisebbike nem indulhatott el a ródliversenyen sem: egyszer ugyan benevezték a „Terek és Utcák Bajnokságába“, ám Csutak nagy lelkesedésében felborult és hasán csúszta végig az egész Fiumei utat. Mindenki kinevette… Az Ér utcaiak legkisebbike azóta nem versenyezhetett, más feladatot kapott: ő tartotta rendben a fiúk ródlijait és Drugics Cézár húga, Drugics Ági korcsolyáit. Csutak színes krétákkal az Ér utca legfontosabb híreit is kiírta a ródlikat és korcsolyákat őrző fészer előtti kerítésre. Az Ér utcaiak, a kerítés előtt tartották gyűléseiket, s talán még maga Szines Géza sem hitte volna, hogy Csutak órákig szokott beszélgetni a kerítéssel. Szó, ami szó, roppant sértődékeny egy ilyen kerítés, hogy, hogy nem, csak Csutakkal állt szóba, ez pedig bizony roppant jól esett az Ér utcaiak legkisebbikének.

 

 

Csutak, az Ér utcaiak legkisebbike, a ródliolimpiász előtti napon is ügyeletben volt a kerítés előtt. A Vay Ádám utcaiak vezére, Nagyvilági Főcső azonban elcsalta őt az őrségéről. A Vay Ádám utcaiak befizették őt a Paradicsom moziba, a Némo kapitányra, s amíg Csutak Fedeccsel és Radó Vencellel az Egy hét a zergék országában című dokumentumfilmet nézte – mert persze nem a Némo kapitányt adták – addig Nagyvilági Főcső és alvezére, Nacsaszta, megrongálta az Ér utcaiak ródlijait. Az Ér utcaiak vezére, Szines Géza, mégis győzni tudott a versenyen – mert persze a fiúk szülei egész éjjel dolgozva megjavították a ródlikat – Nagyvilági Főcső dobogóra sem került. Csutak az eredményhirdetéskor kipakolt: a Vay Ádám utcaiak csalással akartak győzni, moziba vitték őt, ám Némo kapitány helyett csak zergéket látott. Mindenki kinevette… A Vay Ádám utcaiak vezére, Nagyvilági Főcső viszont megsemmisülten távozott. Csutakot később hiába vigasztalta a kerítés, ez nem sokat segített az Ér utcaiak legkisebbikén.

 

 

 

„Remekül súgtál, Csutak! Még a nézőtér legutolsó sorában is tisztán lehetett hallani. Az előadásból negyedannyit sem…“

(Schwollik Klári gúnyosan Csutaknak)

 

 

2.

 

 

Csutak, az Ér utcaiak legkisebbike, hiába tanulta meg a teljes szöveget, a Liliomfiban csak súgó lehetett. Az Ér utcaiak legkisebbikét ezért őszintén meglepte, hogy a diák-rendező, Szines Géza mégis csak őt bízta meg a Csongor és Tünde főszerepével. Csutak izgatottan készült arra, hogy színre lépjen – mert persze nagyon szeretett volna már szerelmet vallani Drugics „Tünde“ Áginak – de nem számolt azzal, hogy Nagyvilági Főcső bosszúra készül. A Vay Ádám utcaiak vezére nem tudta megbocsátani, hogy Csutak leleplezte őt. Nagyvilági Főcső először maga ajánlkozott egy világszámmal – mert persze úgy vélte, hogy a „Trapéz“, amikor Főcső nyakában három barátjával állt, az csakis világszám lehet. A Vay Ádám utcaiak mutatványukat azonban kerületszerte hirdették, s így idő előtt kiderült a nagy attrakció. Az Ér utcaiak vezére, Szines Géza ezért megvált a „Trapéztól“, Nagyvilági Főcső pedig, akárcsak a ródliversenyt, ezt is szerette volna tönkretenni.

 

 

Csutak, az Ér utcaiak legkisebbike, hiába tanulta meg a teljes szöveget, a Csongor és Tündében, mégsem léphetett fel. Az Ér utcaiak legkisebbikét, a Vay Ádám utcaiak elrabolták, hogy bosszút álljanak rajta azért, mert leleplezte ródli-csalásukat és azért, hogy tönkretegyék a színi előadást. Az Ér utcaiak vezére, a diák-rendező, Szines Géza, Csutak helyett beugrott a darabba, s mire „a nagy Zamecsnik“ kiszabadította Csutakot szorult helyzetéből, Szines Géza már elkezdte a szerepet. Csutak későn érkezve mégis szavalni kezdett: szerelmet vallott Drugics „Tünde“ Áginak, kitört a botrány, hisz egyszerre két Csongor mondta ugyanazt a szöveget. Mindenki kinevette… A Vay Ádám utcaiak vezére, Nagyvilági Főcső viszont végleg megsemmisült: miután „a nagy Zamecsnik“ jól helybenhagyta, teljesen magára maradt, Nacsaszta, Radó Vencel és Fedecs is szakított vele.

 

 

3.

 

 

Csutak, az Ér utcaiak legkisebbike, megtanulta a Csongor és Tünde teljes szövegét, és el kezdte mondani azt egy rozzant, sértődékeny öreg kerítésnek. Csutak nem csak Csongort játszotta – de akárcsak korábban, a Liliomfiban, mint súgó, ismerte valamennyi szereplőt – ő volt Tünde is, meg Mirigy is, meg mindenki más. Csutakot, a súgót nem hallotta senki – mert persze Schwollik Klári sem hallhatta. Csutakot, mint Csongort, nem látta senki, ám ebben az Ér utcaiak legkisebbike tévedett. Az Ér utcaiak mindegyike – Szines Géza is, Drugics Ági is, meg mindenki más is – tetten érte, ahogy szavalt egy rozzant, sértődékeny öreg kerítésnek.

 

 

És senki sem nevetett…

 

 

Mándy Iván. Egy író a pálya szélén. Egy súgó, akit hall mindenki, de nem látja senki.

 

 

Mándy Iván mozija a gyermekkor szürrealista némafilmje. Egy író a pálya szélén. Egy író, aki jeleket karcol egy kerítésre.

 

 

Valahol a Józsefvárosban, a Bodográf moziban, egy ötödikes gimnazista megfogadta, hogy többé nem megy iskolába.

És persze kép-író lesz.

 

 

Valamelyik józsefvárosi kerítés, valahol ma is őrzi Csutak, Szines Géza, Drugics Ági és a többiek nevét.

És persze Mándy Ivánét is.

 

 

Az ötéves Névpont – www.nevpont.hu – visszatekintő sorozatának második részében, Mándy Ivánra emlékezett.

 

 

Kék virág Mándy Iván emlékének.

 

 

Mándy Ivánról az alábbi linkeken olvashatnak:

 

 

http://www.nevpont.hu/view/11515

http://www.nevpont.hu/view/11517

 

 

A kép forrása:

 

 

https://montazsmagazin.hu/mandy-ivan-kossuth-dijas-iro-iden-lenne-100-eves/

Szerző: Kozák Péter

Műfaj: Esszé

Megjelent: nevpont.hu 2019