Pulszky Ferenc szombatjai
Pulszky Ferenc szombatjai

2021. május 11. Kedd

Pulszky Ferenc szombatjai


Pulszky Ferenc szombatjai

 

 

 

Pulszky Ferenc múzeumigazgató minden szombaton estélyre gyűjtötte össze vendégszerető otthonában a fővárosi tudományos, írói és művészeti körök kitűnőségeit. Ezek a Pulszky-féle szombat esték az 1870-es években a pest-budai társasélet színfoltjaivá váltak, „sikk“ volt összegyűlni a Pulszky-család házi tűzhelye körül, férfitársaságban megvitatni a „köz- és magándolgok“ állását, hölgytársaságban bemutatni az angol és francia divatlapok kosztümös újdonságait, a „vegyes salonban“ pedig tájékozódni a hazai literatúra jelesei által először előadott rövidebb-hosszabb beszélyekről.

 

 

Pulszky Ferenc emigráns magyar politikus az 1860-as évek elején Itáliába költözött, ahol több állomás után végül családjával Firenzében telepedett le, ahol egy hatalmas villát bérelt. A családfőnek végre lehetősége nyílt egyre gazdagodó műtárgy- és könyvgyűjteményének elhelyezésére, valamint arra, hogy házuknál nagyobb vendégsereget is fogadhasson. A „flórenci“ szombat estéknek egyre nagyobb híre kerekedett: világhírű művészek és tudósok mellett egyszerű magyar turisták is tiszteletüket tették a házigazdánál és „garibaldiánus“ bajtársainál, ilyenkor soha sem hiányzott a jó zene, az előkelő hölgykoszorú és a művelt társalgás.

 

 

Pulszky Ferenc diplomata Londonban nem maradt társaság nélkül. Mint a magyar forradalom lelkes „ágense“ az angol fővárosba költözése után nemsokára, az 1850-es évek elején, a világváros társas életének népszerű szereplője lett. Kezdetben magyar barátait látogatta végig, majd sorra megnyíltak előtte az angol notabilitások szalonjai is. Végül szokásba jött, hogy szombatonként az estéket otthonában, egyre nagyobb társaságban töltötte el, ahol az aktuális politikai helyzetről, egy új revolúció lelkes „plánumáról“ váltottak eszmét a szép számban egybegyűltek. A házigazda ajtaja mindenki előtt nyitva állt: a Londonba tévedt ifjú forradalmár-jelölt éppoly’ lelkes fogadtatást nyert, mint a sokat tapasztalt emigráns hazafi vagy az új magyar abszolutizmust elutasító angol liberális világfi.

 

 

Pulszky Ferenc ügyvédet 1848. április 29-ével, szombattól, az első felelős magyar kormányban Kossuth Lajos mellett pénzügyi államtitkárnak nevezték ki, majd Esterházy Pál, a „király személye körüli miniszter“ mellett szintén államtitkári rangban tevékenykedett. Szeptember 9-étől, szombattól pedig a „király személye körüli minisztérium“ adminisztratív vezetője lett (1848. december 30-ig, szombatig). Aztán az újévben Kossuth Londonba küldte, hogy minél több támogatót szerezzen a magyar függetlenségnek.

 

 

Cselfalvi és lubóczi Pulszky Ferenc Aurél 1814. szeptember 17-én született Eperjesen. Szerintem tudják, hogy mely napon.

 

 

A Névpont – www.nevpont.hu – legújabb írása Pulszky Ferenc íróra, régészre, művészettörténészre, nyelvészre, a Magyar Nemzeti Múzeum igazgatójára, a 19. század „neoreneszánsz polihisztorára“ emlékezett.

 

Kék virág Pulszky Ferenc emlékének.

 

 

Az alábbi linken olvashatnak Pulszky Ferencről:

http://www.nevpont.hu/view/7106

http://www.nevpont.hu/view/11800

 

A képen egy 1874-es, a Vasárnapi Újságban megjelent portréja látható, a kép forrása: http://dka.oszk.hu/html/kepoldal/index.phtml?id=51722

Szerző: Kozák Péter

Műfaj: Esszé

Megjelent: nevpont.hu 2016