Veres Pálné és a gender
Veres Pálné és a gender

2021. május 11. Kedd

Veres Pálné és a gender

Kétszáz éves lucaszék


December 13-án, 200 éve született farádi Veres Pálné beniczei, micsinyei és pribóczi Beniczky Hermin, a magyar nőnevelés 19. századi nagyasszonya. A vanyarci evangélikus temetőben nyugvó konzervatív magyar hölgy, aki az általa megszervezett, utóbb róla elnevezett, első magyar leánygimnázium alapítója, aligha sejthette, hogy gondolatai még mai is aktuálisok lehetnek.

 

1. A gender (ejtsd dzsender) nem egyenlő a nőkutatással. A gender (ejtsd dzsender) társadalminem-kutatást jelent, amelynek része a nőkutatás, a férfikutatás, a kisebbségek (vallási, etnikai, fogyatékos stb.) társadalmi integrációjának vizsgálata, és nem olyan távoli rokontudománya a kulturális antropológia is.

2. A liberális polgári demokráciák nem döntöttek úgy, hogy ki akarnak halni, sőt, valamennyi nyugat-európai államnak jobbak a demográfiai mutatói Magyarországénál, sőt a kelet-európai államok többségénél is.

3. Ennek többek között az az oka, hogy már régen rájöttek arra, hogy a hölgyek szívesebben vállalnak gyermeket, ha mellette még dolgozhatnak és továbbtanulhatnak is. Azaz nem kényszerülnek 25–30 éves korban választásra a karrier és a család között, mert mindkét életpályát szeretnék és tudnák is csinálni (zárójelben legalább olyan színvonalon, mint a férfiak…)

4. A kismama, a gyermeket vállaló fiatalasszony, a családban kisbabát nevelő ifjú hölgy stb. nem fogyatékos, nem másodrendű állampolgár, sőt nem csak feleség, hitves de társ is. Azaz a kisbaba mellett tudna munkát is vállalni, ha lennének ún. bababarát munkahelyek, ha lennének megfelelő távmunka-feltételek (zárójelben a telework vagy outwork nem azonos a homework-kel vagy az out of work-kel…). Sőt, a kismama, a gyermeket vállaló fiatalasszony, a családban kisbabát nevelő ifjú hölgy stb. szívesen tanulna tovább, ha az egyetemeken lennének gyermekmegőrző helyek (bizony, a skandináv államokban már az 1980-as években voltak ilyenek).

 

December 13-án, 200 éve, Luca napján született farádi Veres Pálné beniczei, micsinyei és pribóczi Beniczky Hermin, a magyar nőnevelés 19. századi nagyasszonya. Úgy tűnik, hogy van olyan lucaszék, amelyik 200 év alatt sem épül fel. 

Szerző: Kozák Péter

Műfaj: Glossza

Megjelent: nevpont.hu, 2015