Babos Sándor
Babos Sándor

2024. február 29. Csütörtök

Babos Sándor

állatorvos, biológus, parazitológus

Születési adatok

1919. május 24.

Budapest

Halálozási adatok

1974. december 24.

Budapest


Család

Sz: Babos Sándor állami ipariskolai tanár, Fischer Izabella. F: Farkas Márta. Fia: Babos László (1947. jún. 19.); leánya: Babos Márta (1954. dec. 11.).

Iskola

Ludovika Akadémiát végzett, hadnaggyá avatták (1940), a II. vh. végéig a kecskeméti 4. ezred állományában katonai, ill. frontszolgálatot teljesített (1940–1945), tartalékos főhadnagyként szerelt le (1945). Az Agrártudományi Egyetem Állatorvos-tudományi Karán állatorvos-doktori okl. szerzett (1951), az állatorvos-tudományok kandidátusa (1960).

Életút

Bp. Székesfőváros városmérési kirendeltségénél szolgált (1946–1947). Az Agrártudományi Egyetem Állatorvos-tudományi Kar ösztöndíjas gyakornoka (1950–1952), az MTA Állategészségügyi Kutatóintézet tud. munkatársa (1952–1962), tud. főmunkatársa (1962–1974). Az állati élősködők – elsősorban az atkák és a férgek – élet- és kórtanával fogl., a magyarországi állatorvosi parazitológia egyik megalapítója. A kullancsterjesztette betegségek vizsgálata közben elsőként dolgozta fel Mo. kullancsfaunáját, kutatásait később kiterjesztette Közép-Európa kullancsfaunájára is. A Leporidák tüdőférgességének kutatása terén tisztázta a mo.-i nyúltüdőférgesség oktanát, elterjedtségét, a betegséget okozó fajok fejlődését, ill. az általuk okozott elváltozások kórfejlődését. Szakértőként részt vett a Vietnami Demokratikus Köztártsaság parazitológiai kutatásainak megszervezésében.

Elismertség

A Magyar Parazitológiai Társaság alapító tagja.

Elismerés

Akadémiai Díj (1965).

Főbb művei

F. m.: Kísérletek a házinyulak bélcoccidiosiának gyógyítására. Pellérdy Lászlóval. (Magyar Állatorvosok Lapja, 1953)
A hazai piroplasmosisok elterjedésének és azok közvetítőinek kérdéséhez. Kotlán Sándorral. (Magyar Állatorvosok Lapja, 1955)
Veseelváltozások nephroso-nephritis előfordulási helyén gyűjtött atkákkal oltott macskában. Derzsi Domokossal. (Katonaorvosi Szemle, 1955)
Élősködő fonálférgek. – Nematoda parasitica. (Magyarország állatvilága. 3. Bp., 1958)
Buzogányfejű férgek. – Acanthocephala. (Magyarország állatvilága. 3. Bp., 1958)
Vizsgálatok a magyarországi Leporidák tüdőférgességéről. Kand. értek. (Bp., 1959)
Die Zeckenfauna Mitteleuropas. (Bp., 1964)
Kullancsok. – Ixodidea. (Magyarország állatvilága. 18. Bp., 1965).

Irodalom

Irod.: B. S. (Magyar Állatorvosok Lapja, 1975).

Szerző: Kozák Péter

Műfaj: Pályakép

Megjelent: nevpont.hu, 2013

×

Földieknek látszók

Női szentek és boldogok

Legújabb könyvemben tizenkét különös sorsú, közismert, mégis ismeretlen 10–13. századi női szent, boldog és boldog emlékezetű nő életútja szerepel. A szentekről és boldogokról azt hihetnénk, hogy önmegtagadó, imádságos, nem egyszer aszketikus életük kiáltó ellentétben állt világi kortársaik tevékeny mindennapjaival. Valójában valamennyiük élete küzdelmes volt, tele gyarlósággal, hibával, szerencsés és szerencsétlen döntések sorozatával, rendkívüli jellemük azonban a magyarság sorsdöntő pillanataiban felülemelkedett minden addigi kétségen és korláton. Talán egyetlen fejedelmi család sem adott annyi szentet, mint a három évszázadon át uralkodó Árpád-ház, talán egyetlen történelmi korszakban sem élt annyi női szent és szent életű női hitvalló, mint az Árpád-kori Magyar Királyság területén. Az uralkodói dinasztia szentjein kívül könyvem megemlékezik a keresztény hitet a külhonban terjesztő magyarországi uralkodónőkről és fejedelemasszonyokról is.

A Kossuth Kiadó gondozásában megjelent, gazdagon illusztrált album kedvezményes áron, 5942 forintért megrendelhető a vevoszolgalat@kossuth.hu emailen.

Kozák Péter
a Névpont szerkesztője