Boda János
Boda János

2022. augusztus 16. Kedd

Boda János

geográfus, orvos

Születési adatok

1924. április 6.

Érsekvadkert, Nógrád és Hont vármegye

Halálozási adatok

1998. január 13.

Sidney, Ausztrália


Iskola

A BOTE-n ált. orvosi okl. szerzett (1952).

Életút

A szolnoki és a székesfehérvári kórház segédorvosa (1952–1956). A forradalom bukása után Ausztráliában telepedett le (1957), ahol orvosként bekapcsolódott az Antarktisz kutatásába. Az első magyar, aki eljutott a Déli sarkvidékre és több évet töltött a jégvilágban a Wilkes-kutatóállomáson (1958–1960), a Davis-állomáson (1962–1968), ill. egy-egy évet kutatott még a Macquarie-szigeten (1961 és 1968).

Emlékezet

Az ausztrál védnökség alá tartozó Enderby-földön hegyet neveztek el róla (Boda-hegy; angol: Mount Boda). A Boda-hegy az Antarktiszon, az Enderby-földön (déli szélesség 68° 5” és keleti hosszúság 48° 54”) van.

Irodalom

Irod.: Ádám T.: Akiről hegyet neveztek el az Antarktiszon. (Ipoly, 1992. júl. 24.)
B. J. (Magyar Nemzet, 1998. ápr. 13.).

Szerző: Kozák Péter

Műfaj: Pályakép

Megjelent: nevpont.hu, 2013

×

Földieknek látszók

Női szentek és boldogok

Legújabb könyvemben tizenkét különös sorsú, közismert, mégis ismeretlen 10–13. századi női szent, boldog és boldog emlékezetű nő életútja szerepel. A szentekről és boldogokról azt hihetnénk, hogy önmegtagadó, imádságos, nem egyszer aszketikus életük kiáltó ellentétben állt világi kortársaik tevékeny mindennapjaival. Valójában valamennyiük élete küzdelmes volt, tele gyarlósággal, hibával, szerencsés és szerencsétlen döntések sorozatával, rendkívüli jellemük azonban a magyarság sorsdöntő pillanataiban felülemelkedett minden addigi kétségen és korláton. Talán egyetlen fejedelmi család sem adott annyi szentet, mint a három évszázadon át uralkodó Árpád-ház, talán egyetlen történelmi korszakban sem élt annyi női szent és szent életű női hitvalló, mint az Árpád-kori Magyar Királyság területén. Az uralkodói dinasztia szentjein kívül könyvem megemlékezik a keresztény hitet a külhonban terjesztő magyarországi uralkodónőkről és fejedelemasszonyokról is.

A Kossuth Kiadó gondozásában megjelent, gazdagon illusztrált album kedvezményes áron, 5942 forintért megrendelhető a vevoszolgalat@kossuth.hu emailen.

Kozák Péter
a Névpont szerkesztője