Balogh László
Balogh László

2023. február 4. Szombat

Balogh László

politikus, jogász

Születési adatok

1848. július 17.

Nagyszalonta, Bihar vármegye

Halálozási adatok

1902. november 23.

Nagyszalonta


Iskola

Középiskoláit Nagyszalontán, jogtud. tanulmányait a debreceni, a pozsonyi, a kassai és a nagyváradi jogakadémián végezte (1870- ig).

Életút

Bihar vm. tb. esküdtje (1870–1881), Nagyszalontai járásának szolgabírája és főszolgabírája (1881–1891), majd birtokán gazdálkodott (1891-1901). A Függetlenségi és 48-as Párt ogy.-i képviselője (Nagyszalonta, 1901–1902). A Nagyszalontai Gazdakör elnöke.

Szerző: Kozák Péter

Műfaj: Pályakép

Megjelent: nevpont.hu, 2013

×

Földieknek látszók

Női szentek és boldogok

Legújabb könyvemben tizenkét különös sorsú, közismert, mégis ismeretlen 10–13. századi női szent, boldog és boldog emlékezetű nő életútja szerepel. A szentekről és boldogokról azt hihetnénk, hogy önmegtagadó, imádságos, nem egyszer aszketikus életük kiáltó ellentétben állt világi kortársaik tevékeny mindennapjaival. Valójában valamennyiük élete küzdelmes volt, tele gyarlósággal, hibával, szerencsés és szerencsétlen döntések sorozatával, rendkívüli jellemük azonban a magyarság sorsdöntő pillanataiban felülemelkedett minden addigi kétségen és korláton. Talán egyetlen fejedelmi család sem adott annyi szentet, mint a három évszázadon át uralkodó Árpád-ház, talán egyetlen történelmi korszakban sem élt annyi női szent és szent életű női hitvalló, mint az Árpád-kori Magyar Királyság területén. Az uralkodói dinasztia szentjein kívül könyvem megemlékezik a keresztény hitet a külhonban terjesztő magyarországi uralkodónőkről és fejedelemasszonyokról is.

A Kossuth Kiadó gondozásában megjelent, gazdagon illusztrált album kedvezményes áron, 5942 forintért megrendelhető a vevoszolgalat@kossuth.hu emailen.

Kozák Péter
a Névpont szerkesztője