Abonyi Árpád
Abonyi Árpád

2022. augusztus 8. Hétfő

Abonyi Árpád

vegyészmérnök, úszó, vízilabdázó

Születési adatok

1889.

Komárom, Komárom vármegye


Iskola

A komáromi gimnáziumban éretts. (1907), a budapesti József Műegyetemen vegyészmérnöki okl. szerzett (1911).

Életút

Komáromban vegyészmérnök, majd a pozsonyi Kábelgyár mérnöke volt. További sorsa ismeretlen.

Komáromban kezdett el sportolni; Budapesten, tanulmányai idején az FTC kiváló hátúszója és vízilabdacsapatának kapusa volt (1908–1912).

Vízilabdában háromszoros magyar bajnok (1910, 1911, 1912).

Főbb művei

F. m.: írása: Hány diffúzőrőn halad át a battériába betóduló víz, amíg mint nyers lé a mérőedénybe kerül? (Vegyészeti Lapok, 1912. 7.).

Irodalom

Irod.: Névjegyzéke mindazoknak akik a m. kir. József Műegyetemen 1928. évi június hó végéig oklevelet, abszolutóriumot vagy oklevélhonosítást nyertek. (Bp., 1929)
Vízipóló lexikon. (*1892). Szerk. Kőszegi Imre. (Bp., 1931)
Pánczél Lajos: A magyar vízipóló története. (Bp., 1934)
Két kupa között is lehet a pad alá esni. [Az FTC Komáromba utazott a negyven éves Komáromi FC vendégeként. Összeállítás ismert komáromi sportolókról.] (Nemzeti Sport, 1941. máj. 4.).

Megjegyzések

A korabeli statisztikák szerint hátúszásban magyar bajnok volt és egyszer, 1913-ban szerepelt a magyar válogatottban is. 1913-ban azonban csak egy válogatott mérkőzés volt, ez (a félbeszakadt, de hivatalos mérkőzés) volt a magyar vízilabda-válogatott első győzelme: Budapest, 1913. júl. 20.: Magyarország–Ausztria 2:1. Magyarország: Kankovszky Artur – Nádas Nándor, Ádám Aladár – Beleznay László, Ádám Sándor, Wenk János, Fazekas Tibor. Abonyi 1913-ban már nem volt az FTC tagja, a kaput Kankovszky védte…

Szerző: Kozák Péter

Megjelent: nevpont.hu 2020

×

Földieknek látszók

Női szentek és boldogok

Legújabb könyvemben tizenkét különös sorsú, közismert, mégis ismeretlen 10–13. századi női szent, boldog és boldog emlékezetű nő életútja szerepel. A szentekről és boldogokról azt hihetnénk, hogy önmegtagadó, imádságos, nem egyszer aszketikus életük kiáltó ellentétben állt világi kortársaik tevékeny mindennapjaival. Valójában valamennyiük élete küzdelmes volt, tele gyarlósággal, hibával, szerencsés és szerencsétlen döntések sorozatával, rendkívüli jellemük azonban a magyarság sorsdöntő pillanataiban felülemelkedett minden addigi kétségen és korláton. Talán egyetlen fejedelmi család sem adott annyi szentet, mint a három évszázadon át uralkodó Árpád-ház, talán egyetlen történelmi korszakban sem élt annyi női szent és szent életű női hitvalló, mint az Árpád-kori Magyar Királyság területén. Az uralkodói dinasztia szentjein kívül könyvem megemlékezik a keresztény hitet a külhonban terjesztő magyarországi uralkodónőkről és fejedelemasszonyokról is.

A Kossuth Kiadó gondozásában megjelent, gazdagon illusztrált album kedvezményes áron, 5942 forintért megrendelhető a vevoszolgalat@kossuth.hu emailen.

Kozák Péter
a Névpont szerkesztője