Ábrai Zsigmond
Ábrai Zsigmond

2022. szeptember 27. Kedd

Ábrai Zsigmond

sportvezető, labdarúgó-játékvezető

Névváltozatok

1896-ig Fleischmann Zsigmond

Születési adatok

1893. december 17.

Budapest

Halálozási adatok

1984. május 27.

Budapest


Életút

Játékvezetői vizsgát tett (1911), a profi labdarúgó-bajnokságban bíráskodott és a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) játékvezetői keretének tagja (1926-tól). A Játékvezető Testület (JT) főtitkára (1922-től), a JT elnöke (1945-1950), az Országos Játékvezető Testület (OJT) országos vezetőségének elnöke (1956). A Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) társelnöke (Sebes Gusztávval, 1948–1951).

Szerkesztés

Játékvezetéssel kapcsolatos cikkei, egyéb írásai a Labdarúgásban jelentek meg (1954–1984), egyúttal a Játékvezető c. lap szerkesztője is (1959-től).

Főbb művei

F. m.: Magyar futballbírák könyve. Szerk. (Bp., 1935)
A labdarúgó játék szabályai. A Magyar Labdarúgó Játékvezetők Testületének hivatalos szabálykönyve. Összeáll. Barna Bélával, Földessy Jánossal. A labdarúgó játékvezetés iskolája. Tabák Endrével. Szepes Béla rajzaival. A lesábrákat és a térképeket Gyulai Gyula rajzolta. (Bp., 1948).

Irodalom

Irod.: Halálhír. (Népszabadság–Magyar Nemzet, 1984. jún. 17.).

Szerző: Kozák Péter

Műfaj: Pályakép

Megjelent: nevpont.hu, 2013

×

Földieknek látszók

Női szentek és boldogok

Legújabb könyvemben tizenkét különös sorsú, közismert, mégis ismeretlen 10–13. századi női szent, boldog és boldog emlékezetű nő életútja szerepel. A szentekről és boldogokról azt hihetnénk, hogy önmegtagadó, imádságos, nem egyszer aszketikus életük kiáltó ellentétben állt világi kortársaik tevékeny mindennapjaival. Valójában valamennyiük élete küzdelmes volt, tele gyarlósággal, hibával, szerencsés és szerencsétlen döntések sorozatával, rendkívüli jellemük azonban a magyarság sorsdöntő pillanataiban felülemelkedett minden addigi kétségen és korláton. Talán egyetlen fejedelmi család sem adott annyi szentet, mint a három évszázadon át uralkodó Árpád-ház, talán egyetlen történelmi korszakban sem élt annyi női szent és szent életű női hitvalló, mint az Árpád-kori Magyar Királyság területén. Az uralkodói dinasztia szentjein kívül könyvem megemlékezik a keresztény hitet a külhonban terjesztő magyarországi uralkodónőkről és fejedelemasszonyokról is.

A Kossuth Kiadó gondozásában megjelent, gazdagon illusztrált album kedvezményes áron, 5942 forintért megrendelhető a vevoszolgalat@kossuth.hu emailen.

Kozák Péter
a Névpont szerkesztője