Babics József
Babics József

2022. szeptember 25. Vasárnap

Babics József

könyvgyűjtő

Születési adatok

1848. november 18.

Eger

Halálozási adatok

1925. január 3.


Család

Sz: Babits István, Keszlerfy Eleonóra.

Iskola

Jogi tanulmányokat folytatott, ügyvédi vizsgát tett, a gr. Csekonics-uradalmak jogi igazgatója.

Életút

A magyar memoárirodalom, az 1848–1849-es forradalom és szabadságharc és az ezt követő emigráció irodalmát, horvát és szerb történeti munkákat, valamint gr. Széchenyi István pályájának irodalmi emlékeit gyűjtötte.

Emlékezet

A több mint hatezer kötetből álló történeti könyvtárát a Magyar Történelmi Társulatnak ajándékozta (Babics József könyvtára, 1919. dec. 11), amely a Magyar Országos Levéltárban, mint állandó letét nyert elhelyezést (1924).

Elismertség

A Magyar Történelmi Társulat tb. tagja (1919).

Irodalom

Irod.: A Magyar Történelmi Társulat B. J. könyvtára. (Századok, 1920)
M[ayer]. B[éla]: A Magyar Történelmi Társulat B. J. könyvtára az Országos Levéltárban. (Levéltári Közlemények, 1924)
D[őry] F[erenc]: B. J. (Századok, 1925–1926)
Lukinich Imre: Egy magyar bibliofil emléke. (Magyar Bibliofil Szemle, 1925).

Megjegyzések

Gulyás: I. köt. téves halálozási év: 1924!

Szerző: Kozák Péter

Műfaj: Pályakép

Megjelent: nevpont.hu, 2013

×

Földieknek látszók

Női szentek és boldogok

Legújabb könyvemben tizenkét különös sorsú, közismert, mégis ismeretlen 10–13. századi női szent, boldog és boldog emlékezetű nő életútja szerepel. A szentekről és boldogokról azt hihetnénk, hogy önmegtagadó, imádságos, nem egyszer aszketikus életük kiáltó ellentétben állt világi kortársaik tevékeny mindennapjaival. Valójában valamennyiük élete küzdelmes volt, tele gyarlósággal, hibával, szerencsés és szerencsétlen döntések sorozatával, rendkívüli jellemük azonban a magyarság sorsdöntő pillanataiban felülemelkedett minden addigi kétségen és korláton. Talán egyetlen fejedelmi család sem adott annyi szentet, mint a három évszázadon át uralkodó Árpád-ház, talán egyetlen történelmi korszakban sem élt annyi női szent és szent életű női hitvalló, mint az Árpád-kori Magyar Királyság területén. Az uralkodói dinasztia szentjein kívül könyvem megemlékezik a keresztény hitet a külhonban terjesztő magyarországi uralkodónőkről és fejedelemasszonyokról is.

A Kossuth Kiadó gondozásában megjelent, gazdagon illusztrált album kedvezményes áron, 5942 forintért megrendelhető a vevoszolgalat@kossuth.hu emailen.

Kozák Péter
a Névpont szerkesztője