Arady Kálmán
Arady Kálmán

2023. december 7. Csütörtök

Arady Kálmán, vitéz

orvos, művészettörténész

Születési adatok

1893. szeptember 5.

Szentes

Halálozási adatok

1964. november 13.

Budapest


Család

Sz: Arady Kálmán, Simon Rózsi.

Iskola

A Pázmány Péter Tudományegyetemen orvosdoktori okl. (1921), művészettörténetből bölcsészdoktori okl. szerzett (1949).

Életút

Bp.-en kórházi orvos, majd főorvos (1921–1937), az Országos Tisztviselői Betegsegélyezési Alap (OTBA) orvosa és döntőbizottsági orvosszakértője (1937–1945). Képzőművészettel, grafikával fogl., országosan híres ex libris gyűjteménye volt. A magyar ex librisek történetét feldolgozó és az ex librisek irodalmát összeállító munkái kéziratban maradtak.

Elismertség

A Magyar Ex Libris Gyűjtők és Grafikabarátok Egyesületének alapító tagja (1932-től).

Főbb művei

F. m.: Ex libris-adatok a XIX. századi olvasótársaságok és kölcsönkönyvtárak történetéhez. (Bp., 1962).

Irodalom

Irod.: Kozocsa Sándor: A. K. (Magyar Könyvszemle, 1965).

Szerző: Kozák Péter

Műfaj: Pályakép

Megjelent: nevpont.hu, 2013

×

Földieknek látszók

Női szentek és boldogok

Legújabb könyvemben tizenkét különös sorsú, közismert, mégis ismeretlen 10–13. századi női szent, boldog és boldog emlékezetű nő életútja szerepel. A szentekről és boldogokról azt hihetnénk, hogy önmegtagadó, imádságos, nem egyszer aszketikus életük kiáltó ellentétben állt világi kortársaik tevékeny mindennapjaival. Valójában valamennyiük élete küzdelmes volt, tele gyarlósággal, hibával, szerencsés és szerencsétlen döntések sorozatával, rendkívüli jellemük azonban a magyarság sorsdöntő pillanataiban felülemelkedett minden addigi kétségen és korláton. Talán egyetlen fejedelmi család sem adott annyi szentet, mint a három évszázadon át uralkodó Árpád-ház, talán egyetlen történelmi korszakban sem élt annyi női szent és szent életű női hitvalló, mint az Árpád-kori Magyar Királyság területén. Az uralkodói dinasztia szentjein kívül könyvem megemlékezik a keresztény hitet a külhonban terjesztő magyarországi uralkodónőkről és fejedelemasszonyokról is.

A Kossuth Kiadó gondozásában megjelent, gazdagon illusztrált album kedvezményes áron, 5942 forintért megrendelhető a vevoszolgalat@kossuth.hu emailen.

Kozák Péter
a Névpont szerkesztője