Batári Ferenc
Batári Ferenc

2023. december 1. Péntek

Batári Ferenc

művészettörténész, muzeológus

Születési adatok

1934. szeptember 24.

Budapest

Halálozási adatok

2005. augusztus 23.

Budapest


Iskola

Az ELTE BTK-n muzeológus okl. szerzett (1957).

Életút

Az Iparművészeti Múzeum muzeológusa (1957–1973), főmuzeológusa (1973-tól); a Textilgyűjtemény (1973–1979), majd a Bútorgyűjtemény vezetője (1979-től). Iparművészet-történettel elsősorban az újkori bútorművészet és a keleti szőnyegek történetének nemzetközileg is elismert kutatója. Az ő felfedezése – többek között – a világhírű 15. sz.-i állatalakos Crivelli szőnyegtöredék. A Crivelli-szőnyegen a 16 ágú „csillagok” minden második szegmensében két madár képe váltakozik két négylábú állat képével. A csillagok között kis rozetták és nyolcágú csillagok láthatók. Az oszmán-török szőnyegek nemzetközileg elismert szakértője 1984-ben tudományos publikációjában tette - Crivelli-szőnyeg néven - világszerte ismertté ezt a töredéket, amelyhez hasonlót ábrázol Carlo Crivelli velencei festőművész két festményén, 1482-ben, ill. 1486-ban. A Crivelli-szőnyeg és Batári Ferenc személye oly szorosan kapcsolódnak egymáshoz, hogy az Iparművészeti Múzeum e híres műtárgyát Batári Ferenc halálának második évfordulóján, az emlékére Batári-Crivelli- szőnyeg-nek nevezte el.

Emlékezet

Emlékére rendezte meg az Iparművészeti Múzeum az Oszmán-török szőnyegek című kiállítást (2007–2008), s erre az alkalomra egy Batári Ferenc-emlékkönyvet is kiadtak. Budapest XI. kerület Hollósy Simon utca 4. szám alatt lakott; emlékére a házat a hegyvidéki önkormányzat emléktáblával látta el (2008. szept. 24-én).

Elismerés

Pasteiner Gyula-emlékérem (1976), Móra Ferenc-emlékérem (2001).

Szerkesztés

Népszerű művészettörténeti írásai a Szalon című lapban jelentek meg (1999–2003).

Kiállítások

F. kiállításai: Magyar bútorművészet a XVIII. században. Kastélymúzeum. (Nagytétény, 1964)
Türkmén szőnyegek. A Miskolci Galéria és a budapesti Iparművészeti Múzeum kiállítása. (Miskolc–Bp., 1979)
Régi keleti szőnyegek budapesti magángyűjteményekből. Budapest Kiállítóterem. (Bp., 1986)
500 év oszmán–török szőnyegművészete. Iparművészeti Múzeum. (Bp., 1986)
Brit iparművészet az Iparművészeti Múzeum gyűjteményeiben a 17. sz.-tól a 20. sz. elejéig. Békési Évával, Varga Verával. Iparművészeti Múzeum. (Bp., 1988)
Iparművészeti remekek 1900-ból. Az Iparművészeti Múzeum Párizsi Világkiállításon vásárolt tárgyai. Kecskeméti Galéria. (1988)
Bútorművészet a gótikától a biedermeierig. Kastélymúzeum. (Nagyététény, 2002).

Főbb művei

F. m.: Levéltáraink műemlékjellegű berendezése. Az Országos Levéltár védett bútorai. (Levéltári Szemle, 1971)
Európai bútorok a XVI–XVII. században. (H. n., 1973)
Az avasi református templom török szőnyegei. (Herman Ottó Múzeum Évkönyve, 1979)
The White Usak Carpets of the Budapest Museum of Applied Arts. Oriental Textil Studies. (London, 1986)
Az Iparművészeti Múzeum két, gránátalmás „Holbein”-szőnyege. (Ars Decorativa, 1993)
A keleti szőnyeg. (Keszthely, 1995
angolul: Bp.–Keszthely, 1994).

Irodalom

Irod.: Oszmán-török szőnyegek az Iparművészeti Múzeum gyűjteményéből. B. F.-emlékkönyv. Szerk. Pásztor Emese. B. F. szőnyeg témájú publikációival. (Bp., 2007).

Szerző: Kozák Péter

Műfaj: Pályakép

Megjelent: nevpont.hu, 2013

×

Földieknek látszók

Női szentek és boldogok

Legújabb könyvemben tizenkét különös sorsú, közismert, mégis ismeretlen 10–13. századi női szent, boldog és boldog emlékezetű nő életútja szerepel. A szentekről és boldogokról azt hihetnénk, hogy önmegtagadó, imádságos, nem egyszer aszketikus életük kiáltó ellentétben állt világi kortársaik tevékeny mindennapjaival. Valójában valamennyiük élete küzdelmes volt, tele gyarlósággal, hibával, szerencsés és szerencsétlen döntések sorozatával, rendkívüli jellemük azonban a magyarság sorsdöntő pillanataiban felülemelkedett minden addigi kétségen és korláton. Talán egyetlen fejedelmi család sem adott annyi szentet, mint a három évszázadon át uralkodó Árpád-ház, talán egyetlen történelmi korszakban sem élt annyi női szent és szent életű női hitvalló, mint az Árpád-kori Magyar Királyság területén. Az uralkodói dinasztia szentjein kívül könyvem megemlékezik a keresztény hitet a külhonban terjesztő magyarországi uralkodónőkről és fejedelemasszonyokról is.

A Kossuth Kiadó gondozásában megjelent, gazdagon illusztrált album kedvezményes áron, 5942 forintért megrendelhető a vevoszolgalat@kossuth.hu emailen.

Kozák Péter
a Névpont szerkesztője